Els joves catalans s’atreveixen amb el disseny de satèl·lits
130 estudiants d’ESO, batxillerat i FP competiran en la fase local del concurs de l’Agència Espacial Europea CanSat
Categories:
Per tercer any consecutiu, Catalunya serà una de les seus de la fase classificatòria estatal CanSat, el concurs de disseny, construcció i llançament de petits satèl·lits organitzat per L’Agència Espacial Europea (ESA). La competició tindrà lloc el dissabte 29 d’abril a l’Aeroport d’Alguaire de Lleida, on un total de 130 estudiants s’enfrontaran per representar el Principat a la final estatal, que se celebrarà a Granada del 19 al 21 de maig.
La fase catalana del CanSat està organitzada per l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) amb el suport del Govern i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). La participació de l’edició d’enguany ha marcat un nou rècord amb 70 equips postulats, després dels 50 de l’any passat i dels 14 de la primera edició. Atesa l’alta demanda, s’ha fet una selecció preliminar dels projectes presentats, escollint 22 equips de 13 centres diferents. D’aquests, 18 satèl·lits competiran de manera oficial amb llançaments des de l’ESEIAAT Cosmic Research, mentre que els quatre restants s’enlairaran des d’un avió fora del concurs. La setmana següent de l’enlairament, el dimecres 3 de maig, els finalistes presentaran els resultats de l’experiment davant d’un jurat a la seu de l’ESEIAAT de Terrassa, on s’escollirà l’equip guanyador.
Tots els estudiants que participen han estat treballant durant un curs sencer el disseny i la construcció dels seus CanSats, que són petits satèl·lits que integren diverses tecnologies, com telemetria, sensòria i transmissió de dades. La particularitat d’aquests dispositius és que han de tenir una mida reduïda, suficient per encabir-se d’una llauna de refresc. “La competició és un repte tant tecnològic com científic. De fet, no només es tracta de llançar el satèl·lit i que torni a terra sa i estalvi. Els CanSats construïts pels estudiants han de ser capaços de prendre mesures, com ara la temperatura de l’aire o la pressió atmosfèrica i portar a terme una missió científica”, assenyala el sotsdirector de l’ESEIAAT i coordinador del concurs a Catalunya, David González.