L’audiollibre entra als prestatges sonors dels catalans

Els relats sonors mantenen un creixement constant i arrelen en un sector que busca un consum cultural adaptat a l’entorn digital

Categories:

Aida Corón

Els audiollibres tenen el repte de consolidar-se com una opció preferent per als aficionats a la lectura en català
Els audiollibres tenen el repte de consolidar-se com una opció preferent per als aficionats a la lectura en català | Kenny Eliason / Unsplash

La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda; Cuina o barbàrie de Maria Nicolau; la trilogia Permagel, Boulder i Mamut d’Eva Nicolau; o La maternitat d’Elna d’Assumpta Montellà ja no són només patrimoni de les llibreries i en format paper, aquest Sant Jordi poden convertir-se també en un regal en format sonor. Aquestes són algunes de les novetats que ha presentat la plataforma Audible en el marc de la fira de la rosa i el llibre, unes propostes que busquen consolidar l’audiollibre als prestatge sonor dels catalans. I és que la fita no és excessivament ambiciosa, considera la companyia, ja que les dades més recents de la Generalitat de Catalunya assenyalen que el 37% dels lectors espanyols majors de 14 anys prefereix els llibres en català i d’aquests, un 5% demanda una alternativa per ser escoltada.

El català és la segona llengua més popular a la plataforma d’Amazon a Espanya amb un total de 600 títols, un 20% més que l’any anterior. És una representació petita davant els 14.700 audiollibres que sumen, però el director d’Audible a Espanya i Itàlia, Juan Baixeras, té molt clar que és una indústria creixent: “No va en detriment de la venda física de llibres, sinó que la complementa i vol acostar la literatura a nous públics que busquen un altre entreteniment”. El producte també juga el rol de dinamitzador econòmic, tal com ha assenyalat, ja que obre camí als narradors professionals i a nous autors que poden veure en aquest format una nova sortida.

L’auge dels audiollibres respon a la cerca de nous formats digitals per aficionats a la lectura

En català i més accessible

En una festa clau per a la cultura catalana, la llengua n’és un dels motors. El seu posicionament en l’ecosistema digital és un dels reptes de tots els actors de la indústria, de l’administració pública i del mateix mercat que demanda productes adaptats a les seves preferències. “Hi ha la necessitat de fer que els llibres en català arribin com més lluny millor”, ha apuntat el director editorial d’Ara Llibres, Joan Carles Girbé, “en l’àmbit de la llengua ens costa créixer al sector audiovisual i ens hem de sumar a totes les iniciatives que la facin créixer”.

Els països anglosaxons es prenen com a model per l’arrelament de l’audiollibre en el consum cultural. Actualment, a Catalunya la consolidació es troba en una fase molt primerenca, però Girbé ha defensat que cal enfortir l’oferta en l’idioma del territori perquè la cerca dels relats de ficció o dels continguts de no-ficció en format sonor entri com a consum normalitzat en català. “Hem de crear l’hàbit i si ho fem des del principi en català, aconseguirem que es consumeixi en català com una cosa habitual”, ha insistit. En l’estratègia de donar la mà a les llengües minoritàries, Audible preveu llançar el pròxim estiu una producció conjunta en català, euskera, gallec i espanyol.

Incloure el català en la fase primerenca dels audiollibres permet consolidar la tendència a l’alça en el consum amb la llengua del territori com a opció

Un segon element que explica la bona rebuda del format és la possibilitat d’arribar a un públic més ampli. La directora editorial d’Enciclopèdia Catalana, Ester Pujol, ha posat com a exemple els problemes de visió com a entrebanc per obrir un llibre i ha manifestat que aquest format “acosta la lectura a persones que no tenen l’hàbit de llegir”. “El més important és aconseguir que els llibres i els autors siguin presents en el màxim de formats”, ha puntualitzat.

Malgrat que Baixeras ha ratificat la tasca d’apropar el format als públics desfavorits, en especial amb un acord amb l’ONCE per incrementar la producció de títols, ha situat entre els 25 i els 45 anys el gruix principal dels usuaris. “Sabem que hi ha persones amb dificultats, però el públic massiu està per sota de les edats que poden presentar més problemes i el que intentem és adaptar-nos a totes les necessitats”, ha afirmat

Un format a l’alça

Segons  les dades d’Audible Compass 2022, un 44% dels usuaris de l’Estat espanyol escolta almenys un audiollibre un cop al mes, mentre que un 35% ja inclou aquest format d’entreteniment de manera mensual. La plataforma d’Amazon ha registrat una mitjana d’1,4 milions d’hores de continguts en forma de relat sonor en el darrer any, una dada que deixa un creixement mensual del 13%. La plataforma s’ha posicionat com a líder al sector amb un 30,2% de la quota de mercat, seguida per Spotify (29,3%) i per iVoox (14,7%).