‘Donants de Veu’ vol alliberar els clàssics catalans en forma d’audiollibre
La iniciativa impulsada per la UOC es posa en marxa per Sant Jordi i durarà 100 dies
Categories:
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha presentat Donants de Veu, un projecte elaborat en col·laboració amb Òmnium Cultural, Espais Escrits i Amical Wikimedia que té l’objectiu de fomentar la literatura d’autors clàssics catalans a través dels nous formats de consum cultural, com són els audiollibres. La campanya començarà aquest Sant Jordi i estarà en marxa durant 100 dies, fins al 30 de juliol.
La iniciativa té una orientació col·laborativa i busca la contribució de voluntaris i voluntàries en plataformes d’accés obert. Donants de Veu es marca com a fita arribar al centenar d’audiolectures de clàssics catalans al fi del projecte, i per fomentar la participació de la ciutadania, Amical Wikimedia promourà activitats paral·leles entre el 20 i 30 d’abril, tals com la validació i revisió de les transcripcions dels texts o la creació i ampliació d’articles a la Viquipèdia sobre autors i obres.
100 obres clàssiques catalanes convertides a audiollibre en un límit de 100 dies, el repte que començarà aquest Sant Jordi
“Fem una crida a la participació massiva perquè l’alliberament d’audiollibres agafi embranzida”, expressa el president d’Amical Wikimedia, Miquel Codolar, que confia que aquesta campanya representi “un abans i un després” en l’alliberament d’àudios en català. Per al vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, existeix la necessitat “d’impulsar nous formats de consum cultural”, i creu que iniciatives com Donants de Veu “ajuda a avançar cap a un país culturalment més ric”.
Qualsevol persona pot participar en la iniciativa, però des de la UOC recomanen formar un equip de dues o més persones. Els voluntaris i voluntàries hauran d’escollir una obra d’un autor català que formi part del domini públic, és a dir, que el seu autor hagi mort com a mínim fa 80 anys. A Amical Wikimedia han recopilat un llistat d’obres proposades per convertir en audiollibres, en què també es recullen els donants que participaran, i animen als interessats a posar-se en contacte amb el compte de Twitter @donantsdeveu per a trobar membres per a formar un grup de treball o per promocionar l’audiollibre un cop enllestit. Els organitzadors de la proposta recomanen l’ús de programari lliure com Audacity per editar els arxius d’àudio, i plataformes com LibriVox o Wikimedia per publicar el resultat final.