Front comú per visibilitzar l’audiovisual en català a internet

Plataforma per la Llengua impulsa dues campanyes per denunciar la manca de doblatges existents i promocionar les obres que sí que els incorporen

Categories:

Redacció

Goita què fan ara ha detectat més de 4.200 sèries i pel·lícules amb doblatges o subtítols en català que no s'ofereixen a les plataformes
Goita què fan ara ha detectat més de 4.200 sèries i pel·lícules amb doblatges o subtítols en català que no s'ofereixen a les plataformes | Marques Kaspbrak (Unsplash)

Plataforma per la Llengua ha anunciat una col·laboració amb les plataformes Goita què fan ara i Desdelsofà.cat per reforçar la presència del català en els continguts audiovisuals a internet. L’organització sense ànim de lucre invertirà 50.000 euros recaptats amb l’arrodoniment solidari de Bonpreu i Esclat per crear dues noves campanyes centrades en les plataformes de vídeo sota demanda com Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, HBO Max o Filmin.

La primera col·laboració és la campanya #GoitaquèNOfan, una eina que detecta de manera automàtica aquelles pel·lícules o sèries que estan presents en alguna plataforma de vídeo sota demanda i que s’han doblat o subtitulat en català en el passat, però que no ofereixen l’opció idiomàtica en aquests moments. La nova secció ja ha identificat més de 4.200 obres que compleixen aquestes característiques, que es poden filtrar en funció del servei en què es poden veure en l’actualitat. Quan s’entra dins la fitxa de cada obra, l’usuari té l’opció de clicar el botó ‘reclama-ho’, que li permet compartir a través de Twitter, Facebook o WhatsApp una reclamació sobre el títol en concret, que es publicarà sota el hashtag de la campanya.

Per altra banda, Desdelsofà.cat s’encarregarà de gestionar la campanya #PlayAlCatalà, que consistirà en una sèrie de vídeos setmanals i mensuals que promocionaran les noves sèries i pel·lícules de les plataformes en streaming que sí que es troben disponibles en català. “Ara mateix, les plataformes no fan tràilers de les novetats en català i fan molt poca difusió als comptes oficials dels continguts que ofereixen en català”, assenyala la Plataforma en el seu comunicat, un fet que, asseguren, influeix en el consum de la ciutadania. Paral·lelament a la visibilització d’aquestes obres, Desdelsofà.cat també oferirà videotutorials relacionats amb la matèria i difondrà tot el contingut a través del seu canal de TikTok, amb la intenció d’arribar a un public més jove.