Creen un web que agrupa tot l’audiovisual sota demanda en català
La pàgina recopila sèries i pel·lícules de plataformes com Filmin i Movistar+, i preveu ampliar-se amb el contingut a la carta de televisions
Categories:
Un 48,5% dels ciutadans de Catalunya no utilitza el català o l’utilitza poc en el seu dia a dia, d’acord amb l’Enquesta d’usos lingüístics de 2018. Aquesta dada es veu reforçada per la poca presència de la llengua en determinats canals d’oci i entreteniment, com són les plataformes de vídeo sota demanda (VOD). Per tal de visibilitzar i promocionar els continguts audiovisuals que sí que estan doblats o subtitulats, un grup de persones ha creat Goita què fan, ara!, una pàgina web que cataloga totes les sèries i pel·lícules disponibles en català als principals serveis en streaming.
“Molts de nosaltres vam aprendre la llengua veient Bola de Drac, però si ara tens un fill de 4 o 5 anys, trobar sèries en català és complicat”, expressa Jaume Morón, programador del portal. Aquesta és la motivació principal darrere la creació de Goita què fan, ara!, que s’ha publicat aquest dimecres amb un catàleg que agrupa 2.443 pel·lícules i 185 sèries que es poden trobar en les diverses plataformes de vídeo sota demanda disponibles en el mercat, sigui aquelles que han estat produïdes originalment en català, com les que incorporen la llengua doblada o subtitulada.

La pàgina permet filtrar els continguts per servei de streaming i gènere cinematogràfic, i es poden trobar obres de directors i actors concrets a través del cercador. Un cop hem trobat la sèrie o pel·lícula que buscàvem, el portal ens informa sobre quina o quines plataformes ofereixen el contingut en qüestió, el mètode de pagament i un enllaç directe al servei. A més a més, la fitxa de cada obra ens diu el gènere, durada i el director i actors que hi han participat, juntament amb una petita descripció. “Hi ha comptes de xarxes socials, com @Streamingcatala o @DoblatgeCatala, que cobreixen l’actualitat del català a les plataformes, però no existeix un agregador d’aquest estil”, apunta Morón.
Més de 2.500 obres en català
D’entrada, la plataforma s’estrena amb el contingut audiovisual doblat i subtitulat de quatre serveis: Rakuten TV, Filmin, Disney+ i Movistar+. Els impulsors del projecte han començat per aquestes plataformes per les facilitats que ofereixen a l’hora de baixar-se l’API de la pàgina web i automatitzar la càrrega de continguts, però preveuen anar incorporant les obres presents en altres serveis de renom, com Amazon Prime Video i Netflix, a més a més del contingut a la carta de cadenes de televisió com TV3, À Punt, IB3 o RTVE. “Amb Netflix és un drama, ja que has d’anar a buscar una cerca concreta que tenen de ‘pel·lícules en català’ i després comprovar que, efectivament, incloguin la llengua, mentre que Filmin et deixa filtrar directament pels idiomes disponibles”, apunta el desenvolupador.
La possibilitat d’automatitzar les tasques permet llançar el web amb un catàleg amb més de 2.500 sèries i pel·lícules, però també implica una sèrie de problemàtiques, com el fet que les obres es presentin amb el títol o la descripció en castellà. “La idea és, tan bon punt puguem, anar-ho traduint de manera interna”, comenta Morón. El servei s’ha creat amb la idea de recopilar les obres en català de les principals distribuïdores per streaming, però no es tanca a incloure contingut audiovisual creat a espais digitals com YouTube: “La idea és tenir qualsevol contingut audiovisual en català, el sistema ens ho permet. La base de dades no es limita a pel·lícules i sèries, sinó que poden ser documentals, streamings, vídeos de YouTube... És qüestió de categoritzar-ho”.
Morón: "La base de dades no es limita a pel·lícules i sèries, sinó que poden ser documentals, streamings, vídeos de YouTube... És qüestió de categoritzar-ho"
Darrere de Goita què fan, ara! hi ha un equip de quatre persones que ha muntat l’estructura del web en qüestió d’un mes i mig, assumint els costos econòmics del manteniment i del servidor. La plataforma té previst anar afegint de manera progressiva els serveis de VOD que encara no estan implementats i valorar el feedback que arribi per part del públic, que en el seu primer dia de vida ja ha comunicat errors i suggeriments per a la web. “La clau és anar incorporant plataformes i assegurar-nos que el contingut estigui bé. En el moment en què no hi hagi res més per afegir, es pot arribar a plantejar la possibilitat de crear una aplicació per a mòbils o televisions intel·ligents”, explica el programador del portal.