Perseguint un somni

‘Demà, i demà, i demà' i ‘Algoritmes’ situen els objectius personals com a punt partida en la reflexió sobre el poder de les relacions humanes i els principis d’un mateix

Categories:

Marta Clua

‘Demà, i demà, i demà' i ‘Algortimes’ són llibres que tenen com a eix comú el fet de perseguir un somni
‘Demà, i demà, i demà' i ‘Algortimes’ són llibres que tenen com a eix comú el fet de perseguir un somni | Motoki Tonn / Unsplash

Després de la pandèmia, moltes persones van decidir deixar feines estables per engegar un nou negoci, per dedicar-se en cos i ànima a fer realitat un somni que potser no s'havien atrevit. Tots tenim algun amic o conegut que li han ofert la feina de la seva vida a milers de quilòmetres de casa seva i que, sense pensar-ho, ha fet les maletes i s'hi ha abocat de cap. Admiro a les persones valentes que fan aquestes coses, i també aquells que es dediquen tota la seva vida fer realitat un somni, sovint quasi impossible, però que continuen endavant i no defalleixen si no surt bé. Hi ha qui diu que per tenir un èxit cal haver fracassat primer i, sobretot, no tenir por de fer-ho. Les propostes literàries d’aquesta setmana estan vinculats a tota aquesta valentia i empenta, però amb un punt tech.

El refugi de la imaginació

No he jugat massa als videojocs, però treballo envoltada de persones que en dissenyen i en creen, i soc plenament conscient de com és de difícil aquesta indústria i de quanta passió hi ha al darrere de la creació d'un videojoc. Tot això es pot viure de primera mà amb Demà, i demà i, demà de la Gabrielle Zevin, amb la traducció de l'Ernest Riera i editat per Edicions Periscopi.

La història té com a protagonistes en Sam Mason, o Mazer, i la Sadie Green, dues persones que des de ben petites comparteixen afició pels videojocs. Anirem veient-los en la seva infància quan es coneixen en el passadís d'hospital, on comencen a jugar i a forjar una amistat que durarà molts anys. Però la vida va girant i se separen una temporada per retrobar-se a la universitat amb ganes de fer realitat el somni de crear universos fantàstics i imaginaris.

‘Demà, i demà, i demà’ reflexiona sobre les relacions humanes en la persecució d’un objectiu personal

Aquesta passió conjunta deriva en un joc tan genial d’èxit mundial que els desborda totalment. Hauran d'aprendre a conviure amb l'èxit, i també amb el fracàs, i a anar calibrant com canvia la relació d'amistat. A poc a poc, anirem coneixent l'origen de la coixesa d'en Sam, el naixement de l'Ichigo, l'optimisme d'en Marx i les relacions tòxiques de la Sadie.

Demà, i demà i demà parla de la passió per viure i per perseguir un somni encara que sembli impossible; de la indústria dels videojocs; de la poca presència de les dones en aquest àmbit; dels impactes dels èxits i dels fracassos, de continuar endavant malgrat que la vida ens faci trontollar... Però sobretot mostra necessitat que tenim tots d'estimar i de ser estimats, de no sentir-nos sols, de la família sigui de sang o de la que esculls, de l'amistat en majúscules i de la imaginació, el nostre lloc secret i únic on sempre trobem caliu.

Els algoritmes de la nostra vida

A tot arreu sentim a parlar d’algoritmes, i no només dels que es poden aplicar quan demanes un crèdit bancari, sinó també dels presents a les xarxes socials que condicionen allò que veiem i que, de sobte, desitgem. Regeixen la nostra vida a cada pas, i això sembla que no tindrà aturador o potser sí. D'això i de molt més parla Algoritmes, una novel·la de l'Anna Cardona editada per La Segona perifèria.

El relat presenta la Muriel i en Robert, que arriben a Londres perseguint noves oportunitats en un món digital que ho transforma tot: ell, per treballar per a una de les empreses tecnològiques més grans del món; ella, per triomfar com a influenciadora a les xarxes socials. Però no tot és tan senzill com s'imaginaven, i l'aventura compartida comença a trontollar. En Robert descobreix que la companyia que l'ha contractat no és tal com ell s'imaginava i s'endinsa a descobrir què amaga en realitat. Per la seva banda, la Muriel s’adona de la falsedat de les vides "fabuloses" a la xarxa. I el pitjor de tot és que entre la parella s'obre una escletxa que cada cop es fa més gran.

'Algoritmes' mostra com cal ser fidels als principis d'un mateix quan es persegueixen els somnis, encara que això no generi 'likes'

Algoritmes és un títol literari que es parla de la il·lusió de perseguir un somni, de l'emoció de començar una aventura, però també del costat fosc de les xarxes socials, de les dificultats de viure lluny de l'entorn conegut, de la voracitat de determinades empreses tecnològiques, de la manca d'ètica professional d'algunes persones, i de la valentia dels que s'atreveixen a revelar-se d'un sistema poc ètic.

Intercalant el punt de vista dels dos protagonistes, et poses en la seva pell i vas entenent-los i vivint amb ells el seu pas per aquest Londres tan idealitzat per a molts. Amb una escriptura fresca i molt actual, fa que la seva lectura sigui àgil i dinàmica i, sense adonar-te'n, vas devorant sense poder parar.

Només aquells que gosen seguir els seus somnis poden arribar a aconseguir-los, però com diuen els somnis es matinen, s'estudien i es treballen i amb una mica de sort es poden arribar a fer realitat.