El nanosatèl·lit Menut mostra les primeres images d’observació de la Terra

El dispositiu està testejant totes les seves funcionalitats en una fase que es preveu completar a mitjan març

Categories:

Redacció

La fotografia dels pantans de Nova Orleans demostra la capacitat del Menut de fer fotografies d'infrarojos d'alta resolució
La fotografia dels pantans de Nova Orleans demostra la capacitat del Menut de fer fotografies d'infrarojos d'alta resolució | Secretaria de Polítiques Digitals

Un mes després del seu enlairament, el nanosatèl·lit català Menut ja ha proporcionat les dues primeres imatges que ha captat des de l’espai. Es tracten d’una fotografia a color RGB de núvols a Europa i una imatge d’infrarojos, en escala de grisos, d’uns pantans situats a Nova Orleans (Estats Units).

Dues setmanes després de tancar la fase LEOP (Launch and Early Orbit Phase), en què es van comprovar les comunicacions amb tots els subsistemes, el Menut es troba actualment en la fase de posada en marxa (commissioning), una etapa durant la qual es validen totes les funcionalitats del nanosatèl·lit. Ha estat durant aquest procés que el dispositiu desenvolupat per Open Cosmos ha enviat les fotografies en qüestió, que demostren el bon funcionament de les càmeres instal·lades, que li permeten enregistrar imatges amb una resolució de cinc metres i multiespectrals. La previsió és concloure aquesta fase de testatge a mitjan març.

La primera imatge a color RGB del Menut correspon a uns núvols d’Europa | Imatge: Polítiques Digitals

Un cop el nanosatèl·lit ja hagi comprovat tots els seus sistemes, s’utilitzaran les seves fotografies per controlar diversos aspectes que afecten el canvi climàtic de la Terra. “Amb el Menut s’implementaran casos d’ús com ara l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls, la prevenció i detecció d’incendis forestals, la gestió de l’aigua i el seguiment, control i protecció del medi i de l’activitat marítima, entre d’altres”, ha explicat el director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas Canudas.

El Menut és el segon nanosatèl·lit que la Generalitat enlaira dins de l’Estratègia NewSpace, amb la qual es vol posicionar Catalunya com un actor de rellevància dins de la nova indústria aeroespacial. El primer dispositiu posat en marxa va ser l’Enxaneta, dissenyat per millorar la connectivitat del país. Per la seva banda, el Menut s’integrarà a la constel·lació internacional de satèl·lits OpenCosmos, que començarà amb una flota de set dispositius per combatre el canvi climàtic, amb la voluntat de créixer fins als 25. Durant el llançament del Menut, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, va anunciar que el tercer nanosatèl·lit de la Generalitat s’enlairaria durant la primera meitat de 2023 i estaria dedicat a millorar les comunicacions de la internet de les coses (IoT).