El primer nanosatèl·lit de la Generalitat es posa en òrbita

L’Enxaneta s’enlaira després d’un problema tècnic que retarda dos dies el llançament des del Kazakhstan

ACN

L'Enxaneta ja és a l'espai
L'Enxaneta ja és a l'espai | @gk_launch

El llançament del coet que transporta el primer nanosatèl·lit del Govern de Catalunya s'ha completat amb èxit aquest dilluns des del cosmòdrom rus Baikonur al Kazakhstan a les 7h07. El dispositiu estava a bord d'un coet Soyuz i és un dels dos que la Generalitat vol posar en òrbita per millorar la connectivitat global de l'Internet de les coses i l'observació de la Terra aquest any amb l’Estratègia New Space. El nanosatèl·lit, que un concurs infantil del Canal Super3 va batejar com a Enxaneta, hauria d'haver-se enlairat dissabte, però per problemes tècnics es va haver de posposar el llançament.

El primer satèl·lit que deixarà anar aquest coet serà el sud-coreà, el "passatger principal" d'aquesta missió espacial i ho farà una hora després d'haver-se enlairat. L'Enxaneta haurà d'esperar quatre hores per sortir del Soyuz-2 1a i posar-se en òrbita, cap a les 11h30. Les primeres comunicacions del dispositiu es rebran al cap d'unes 20 hores des d'Svalbard, al Pol Nord. Encara caldrà esperar alguns mesos fins que el primer senyal arribi a l'Observatori Astronòmic del Montsec.

Durant l'acte de seguiment de l’efemèride, el conseller de Polítiques Digitals ha assegurat que el llançament d'aquest dilluns és "la culminació de dos anys de feina". El conseller ha dit que "la connectivitat és un dret" i ha remarcat la importància del 5G i l'Internet de les coses per "posar les bases perquè qualsevol ciutadà tingui en els propers anys les mateixes oportunitats per desenvolupar-se". "El poble més petit podrà tenir l'empresa digital més gran del país", ha explicat.

La Generalitat impulsa aquest llançament de la mà de la start-up catalana Sateliot. L'objectiu d'aquest dispositiu és permetre la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de la xarxa de telecomunicacions terrestres convencionals. Un cop en òrbita, el nanosatèl·lit permetrà millorar la connectivitat arreu del territori català.