El Menut s’enlaira amb èxit

El segon nanosatèl·lit de la Generalitat s’unirà a la constel·lació internacional OpenConstellation, dedicada a recollir dades de la Terra per combatre la crisi energètica

Categories:

Redacció

El Menut s'ha enlairat des de la base espacial de Cape Canaveral de Florida (Estats Units) a bord d'un coet de SpaceX
El Menut s'ha enlairat des de la base espacial de Cape Canaveral de Florida (Estats Units) a bord d'un coet de SpaceX | @Gpainnova (Twitter)

Després d’un endarreriment d’un mes, el Menut, el segon nanosatèl·lit de l’Estratègia NewSpace de la Generalitat, s’ha enlairat amb èxit aquest dimarts des de la base espacial de Cape Canaveral (Florida, Estats Units), a bord d’un coet Falcon9 de l’empresa SpaceX. El dispositiu orbitarà a una distància de 538 kilòmetres de la Terra i s’encarregarà de recaptar dades del planeta per lluitar contra la crisi energètica i les conseqüències del canvi climàtic.

El Menut és un nanosatèl·lit del tipus CubeSat, format per sis unitats i amb un pes inferior als 10 kg. La nau incorpora una càmera d’última generació que permet enregistrar imatges de cinc metres de resolució de qualsevol part del planeta, les quals s’analitzaran i tractaran amb tecnologies de processament d’imatge per monitorar l’impacte del canvi climàtic. El dispositiu s’incorporarà a OpenConstellation, una constel·lació internacional de satèl·lits d’agències espacials, institucions i països d’arreu del món que comparteixen objectius i informació. En el cas del Menut, orbitarà al voltant del planeta a una velocitat de 8 km per segon i passarà per damunt de Catalunya cada cinc dies aproximadament.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha celebrat l’èxit de l’enlairament del nanosatèl·lit, un segon llançament que “ha de ser palanca per ajudar una indústria, un ecosistema, que serà molt creixent els pròxims anys, en el qual ens volem posicionar com a país i que, com a administració, volem continuar ajudant”.

El tercer nanosatèl·lit es llançarà aquest any

Torrent ha aprofitat l’enlairament del Menut per anunciar que el tercer nanosatèl·lit de l’Estratègia NewSpace es llançarà aquest mateix 2023, durant la primera meitat de l’any. A diferència dels seus predecessors, aquest nou dispositiu estarà dedicat a millorar les comunicacions de la internet de les coses (IoT). El primer satèl·lit, l’Enxaneta, tenia la missió de millorar la connectivitat del Principat, mentre que el Menut s’ha posat en òrbita per monitorar els efectes del canvi climàtic.