El nanosatèl·lit català Menut formarà part d’una constel·lació per combatre el canvi climàtic

OpenConstellation constarà d’una flota col·laborativa de set dispositius que captaran dades ambientals de la Terra

Categories:

Redacció

Les dades recollides es faran servir per preparar programes agrícoles o detectar activitats mineres il·legals
Les dades recollides es faran servir per preparar programes agrícoles o detectar activitats mineres il·legals | @tic (Twitter)

El segon nanosatèl·lit creat per la Generalitat de Catalunya dins de l’Estratègia NewSpace, el Menut, s’integrarà a OpenConstellation, una infraestructura satel·lital organitzada per afrontar els principals reptes de l’emergència climàtica. Així s’ha anunciat aquest dimecres a l’International Astronautical Congress (IAC 2022) de París, el principal esdeveniment dedicat a les tecnologies de l’espai, en el qual el Principat ha participat per primera vegada amb un pavelló propi.

OpenConstellation serà una constel·lació de set nanosatèl·lits dedicats a observar la Terra des de l’espai per recollir dades de qualitat que es puguin fer servir per programes agrícoles, per detectar amenaces ambientals o per identificar pràctiques mineres il·legals, entre altres situacions. El Menut i el satèl·lit britànic Mantis seran els dos primers membres de la primera generació de la infraestructura, però en el futur s’incorporaran nous lots, amb l’objectiu d’arribar a una flota de 25 satèl·lits.

Un dels punts característics d’OpenConstellation és la seva voluntat d’esdevenir una infraestructura global i compartida. Això vol dir que les dades recollides es posaran a disposició de tots els membres associats per tal de combatre els principals reptes que suposa el canvi climàtic, que podran analitzar amb la plataforma DataCosmos. La flota és gestionada per la companyia Open Cosmos i hi participen entitats com l’agència espacial del Regne Unit (UK Space Agency) i l’Agència Espacial Europea (ESA), però la iniciativa està oberta a qualsevol companyia o estat que hi vulgui participar.

El Menut és el segon nanosatèl·lit que la Generalitat prepara sota l’Estratègia NewSpace després de l’Enxaneta, que es va enlairar el març de 2021 des del Kazakhstan. Ambdós dispositius van estar batejats pels nens i nenes de Catalunya a partir d’un concurs organitzat per l’InfoK, el programa informatiu del Canal Super3.