El Catalunya Media Hub vol enorgullir l’audiovisual del territori
El ‘hub’, dedicat a la producció audiovisual i digital, comptarà amb més de 50.000 m2 dedicats a la indústria, la recerca i la innovació
Categories:
Catalunya vol un sector audiovisual i digital fort, i la seva principal aposta ja té nom i cognoms: Catalunya Media City. És un projecte que fa més de d’un any que sobrevola l’imaginari dels professionals de l’ecosistema i en el marc de l’Integrated Systems Europe (ISE) el públic ha pogut posar-hi cara i ull amb vídeos, renders i una extensa explicació de quina és l’ambició de la infraestructura. “La nostra missió és ser una unió en un ecosistema que ja existeix i convertir-nos en un far que s’estén de forma radial juntament amb llocs com el Parc Audiovisual de Terrassa o el GameGi de Girona”, ha destacat el director de l’espai, Marc López. I és que, com ha recordat, som davant d’una indústria que genera “un 48% del valor afegit dels sectors culturals i creatius a Europa”.
L’emplaçament escollit és la zona de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, en desús des del 2011. L’espai permetrà instal·lar-hi els 27.000 m2 previstos destinats a la recerca i a la innovació, i els 50.000 m2 per a negoci adaptat a les necessitats de les empreses que s’hi ubicaran.
Els plànols actuals contemplen cinc zones diferenciades. La primera, anomenada creative hub, serà un espai per a la creativitat i la innovació en cultura i en art perquè creixi el talent. Tal com ha detallat López en la presentació, comptarà amb laboratoris, àrees de cocreació, incubadores i coworkings. A més de l’emprenedoria i el talent local, hi haurà lloc per a les principals companyies del país en l’ecosistema en l’espai anomenat moving leading companies forward.
A set for Europe es pretén atendre la demanda de la indústria i donar recursos i serveis a qualsevol empresa que vulgui filmar a Barcelona. “Tenim instal·lacions que ja fan aquesta funció, com a Terrassa, però en necessitem més”, ha puntualitzat el director del Catalunya Media Hub, “se li dedicaran 20.000 m2 a zones exteriors de rodatge”. Una altra secció, the place that makes companies grow, tindrà com a finalitat oferir un espai per a premsa, oficines, reunions o consultoria i altres serveis complementaris.
Finalment, els ideòlegs del projecte preveuen implicar-hi la ciutadania. A space open to the public es vertebrarà una zona per integrar la feina que s’hi faci al recinte amb “la societat i el veïnat”. “Barcelona és una ciutat divertida, així que no tindria sentit posar parets entre el projecte i la ciutat. L’espai haurà de ser obert al públic, amb àrees com jardins audiovisuals, teatres o sales d’exhibició”.
Un treball ja en marxa
“El pla urbanístic ja està aprovat i serà definitiu d’aquí a un any”, ha assenyalat López. Posteriorment, caldrà superar un any més de processos administratius, un temps en el qual ha assegurat que es mantindran converses amb el sector privat, l’acadèmia, la societat civil i altres administracions per tal d’adequar la proposta a totes les necessitats. Caldrà esperar, per tant, dos anys per a l’inici de tota la feina, però amb la previsió d’arribar a cinc anys vista amb tota la maquinària en marxa. Tot i això, ha remarcat, el temps final “dependrà de l’atracció del projecte i de la inversió que tingui”.