CaPtyVa, la “calculadora intel·ligent” per monitorar el càncer de còlon

L’aplicació mòbil fa servir algoritmes per analitzar les dades clíniques dels pacients i determinar les proves més adequades

Categories:

ACN

L'aplicació mòbil ja es troba disponible per a Android i iOS i en el futur preveu enviar recordatoris als pacients
L'aplicació mòbil ja es troba disponible per a Android i iOS i en el futur preveu enviar recordatoris als pacients | Ariadna Escoda (ACN)

Un equip multidisciplinari format per experts de diversos hospitals catalans i digestòlegs argentins ha desenvolupat CaPtyVa, una aplicació mòbil per monitorar el càncer de còlon dissenyada per als professionals de l'atenció primària i de medicina familiar. Aquesta “calculadora intel·ligent”, tal com la defineix el doctor de l'Hospital del Mar i coimpulsor del projecte, Xavier Bessa, fa una recomanació personalitzada sobre quina prova cal fer per detectar possibles pòlips i quin és el nivell assistencial més adequat per a cada individu.

L'aplicació CaPtyVa es basa en un formulari personalitzat on els professionals de la salut introdueixen les dades mèdiques de cada pacient, inclosos els antecedents clínics i dades de colonoscòpies prèvies, amb la voluntat de facilitar tant el cribratge com la vigilància de possibles casos de càncer de còlon. A través de la informació introduïda, els algoritmes calculen quines proves s'escauen per a cada usuari i amb quin interval s'han de realitzar. Segons Bessa, l'app complementarà el programa de cribratge poblacional, el qual ha afirmat que ha estat “exitós” en la darrera dècada.

CaPtyVa es troba ja operatiu i disponible tant per a ordinadors com per als telèfons mòbils, a Android i iOS. Els seus impulsors confien que l’aplicació serveixi per prevenir de forma més eficaç i precoç aquest tipus de càncer, que només l’any 2021 ja va registrar 5.000 nou casos a Catalunya. En un futur, els creadors preveuen poder enviar avisos de recordatoris de proves als pacients que ho desitgin.

Etiquetes