Destination Earth: bessons digitals per combatre el canvi climàtic
El BSC-CNS participarà en la iniciativa europea amb el desenvolupament de les dues primeres rèpliques virtuals
Categories:
Els bessons digitals o digital twins, rèpliques virtuals idèntiques d’elements del món real per al seu estudi, s’han assentat com una de les tecnologies més prometedores per simular hipòtesis i predir problemes futurs. És per això que la Unió Europea ha decidit utilitzar-los com a eix central de Destination Earth (DestinE), un projecte amb una inversió inicial de 150 milions d’euros que té l’objectiu de crear una còpia digital de la Terra per predir els efectes del canvi climàtic i poder dissenyar actuacions per combatre’l. La iniciativa es desplegarà durant els pròxims 7-10 anys sota la idea de crear un sistema escalable que ofereixi les seves dades tant a l’administració com al sector privat.
Un dels participants més destacats de Destination Earth és el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), que ha captat 4,5 milions d’euros i col·laborarà en el desenvolupament dels dos primers bessons digitals del projecte, que finalitzaran l’abril de 2024. Això es deu al fet que els sistemes predictius generen unes quantitats de variables enormes, que només es poden gestionar amb infraestructures com els superordinadors de l’entitat catalana.
El primer dels projectes en què participarà el BSC és el Bessó Digital d’Extrems Geofísics i Induïts pel Clima (On-demand Extremes DT), que se centrarà en els esdeveniments meteorològics extrems. La rèplica digital permetrà predir quin impacte tindran aquests fenòmens en àmbits com la hidrologia, la qualitat de l’aire o les energies renovables, que es veuen especialment afectats per inundacions, episodis de contaminació atmosfèrica, boira o grans tempestes. El paper del BSC, juntament amb el CSC finlandès, serà augmentar l’eficiència computacional dels models científics.
Per la seva banda, el Bessó Digital d'Adaptació al Canvi Climàtic (Climate DT) vol donar suport a les polítiques d’adaptació al clima de la Unió Europea, una tasca que durà a terme amb models observacionals i simulacions meteorològiques, hidrològiques i de qualitat de l’aire. En aquest cas, el BSC s’implicarà per partida doble: aportant les capacitats computacionals del Marenostrum 5 i desenvolupant una nova generació de models del sistema terrestre per a sectors d’impacte tals com els incendis forestals i els entorns urbans.