El BSC crea un model de qualitat de l’aire pioner a l’Estat espanyol

L’eina s’executa al superordinador MareNostrum i forma part del Servei de Vigilància de l’Atmosfera Copernicus de la UE

Categories:

Redacció

El sistema CAMS està conformat per 11 models de qualitat de l'aire, entre els quals es troba MONARCH del BSC
El sistema CAMS està conformat per 11 models de qualitat de l'aire, entre els quals es troba MONARCH del BSC | Albert Torelló (Flickr)

El Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) ha desenvolupat MONARCH (Multiscale Online Non-hydrostatic AtmospheRe CHemistry), un model per controlar la qualitat de l’aire executat al superordinador MareNostrum. L’eina és la primera de les seves característiques creada a l’Estat espanyol que s’incorpora al Servei de Vigilància de l'Atmosfera de Copernicus (CAMS), un programa lliure i gratuït impulsat per la Unió Europea que monitora l’estat de l’atmosfera del planeta. Segons un informe de l’Agència Europea del Medi Ambient, més de 364.000 persones van morir a la UE el 2019 per qüestions relacionades amb la mala qualitat de l’aire.

Amb la incorporació de MONARCH i del model MINNI, desenvolupat per l’agència italiana ENEA, el programa CAMS compta ja amb 11 models de qualitat de l’aire, la qual cosa permet recaptar previsions de fins a quatre dies sobre la concentració de contaminació a l’atmosfera. Concretament, CAMS dona informació sobre els nivells d’ozó, diòxid de nitrogen, diòxid de sofre, partícules fines PM2.5 i PM10 i de cinc tipus de pol·len al·lergògens, que són els principals contaminants atmosfèrics que regula la UE. Per funcionar, el sistema combina les dades recollides per satèl·lits mediambientals amb les de bases terrestres que fan servir models computacionals per generar estimacions.

El desenvolupament de MONARCH va començar el 2008, moment en què un grup d’investigadors del BSC volia obtenir més coneixement sobre els processos fisicoquímics de l’atmosfera. Sis anys més tard, el Barcelona Dust Regional Center, entitat dependent de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), va adoptar el sistema com a model operatiu per controlar les previsions de pols a Europa, el nord d’Àfrica i l’Orient Mitjà.