Realitat virtual per exercitar els pacients de les UCI i reduir el seu temps de recuperació

L’empresa catalana Eodyne Systems crea un sistema gamificat que detecta els braços dels usuaris i els proposa activitats personalitzades

Categories:

Redacció

El sistema fa servir una càmera amb visió per computació per detectar el moviment dels braços del pacient
El sistema fa servir una càmera amb visió per computació per detectar el moviment dels braços del pacient | ACCIÓ

La realitat virtual és una de les tecnologies amb què més s’està experimentant en el món de la salut digital, amb casos d’ús que abracen des de mètodes per tranquil·litzar els infants quan s’han de vacunar fins a programaris per visualitzar proves mèdiques en 3D. Una de les empreses catalanes que també ha apostat per aquesta tècnica és Eodyne Systems, spin-off de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que ha desenvolupat un sistema perquè els pacients de les UCI puguin fer exercicis personalitzats amb els braços de manera gamificada, amb la voluntat d’escurçar el seu temps de recuperació.

El software en qüestió s’anomena RGS-UCI i combina la realitat virtual amb altres tecnologies, com la intel·ligència artificial o la visió per computació. El pacient, des del seu llit, té davant una pantalla que li mostra diferents exercicis per treballar la mobilitat, la memòria, l’atenció o la velocitat de processament. En la part superior es col·loca una càmera capaç de detectar els moviments dels braços del pacient, la qual cosa permet personalitzar les activitats en funció de les dades recaptades pel sistema. Aquests exercicis han estat elaborats amb la col·laboració dels professionals de l’Hospital Universitari Parc Taulí i l’I3PT i es duen a terme en uns entorns que simulen paratges naturals diversos.

Segons el CEO d’Eodyne Systems, Santiago Brandi, “està demostrat que treballar de manera conjunta l’exercici cognitiu i la funció motora té més impacte en la millora cognitiva que si es treballa de manera aïllada: esperem així reduir els dies d’hospitalització del pacient a l'UCI i evitar així possibles seqüeles”. El directiu ha desvelat que no poden col·locar sensors a la pell dels pacients i fer servir ulleres de realitat virtual perquè existeix el risc de possibles infeccions com la sèpsia. “La realitat virtual proporciona exercicis lúdics i atractius per fer que els pacients s’ho passin bé en un entorn que moltes vegades és trist i solitari”, ha subratllat.