Un grup d’artistes denuncia la IA Stable Diffusion per vulneració de drets de propietat

Els demandants acusen l’empresa de fer servir obres amb ‘copyright’ per entrenar el seu sistema sense permís, crèdit ni compensació

Categories:

Redacció

Stable AI, Midjourney i DeviantArt han estat denunciades per fer servir imatges amb drets d'autor per entrenar les seves IA
Stable AI, Midjourney i DeviantArt han estat denunciades per fer servir imatges amb drets d'autor per entrenar les seves IA | Ivan Samkov (Pexels)

L’auge de les intel·ligències artificials amb finalitats creatives com DALL·E o ChatGPT ha generat una gran expectació en la societat per les capacitats que han demostrat tenir, però també ha provocat moltes sospites sobre la seva legalitat, ja que existeixen dubtes sobre la informació amb què s’han entrenat aquests algoritmes. Ara, la situació ha arribat finalment als jutjats després que un grup d’artistes independents hagi imposat una demanda col·lectiva a les empreses Stable AI, Midjourney i DeviantArt per l’ús de Stable Diffusion.

La demanda ha estat imposada per les artistes independents Sarah Ander­sen, Kelly McK­er­nan i Karla Ortiz amb el suport de l’escriptor i programador Matthew But­t­er­ick, qui el novembre de 2022 ja va liderar una demanda contra GitHub Copilot per usar sense permís el codi publicat a GitHub. L’acció legal acusa Stable AI d’haver descarregat “milers de milions” d’imatges protegides sense consentiment ni compensació per als seus creadors. Segons assenyalen, l’empresa va fer servir aquesta informació gràfica per entrenar la seva intel·ligència artificial a través del mètode diffusion, una tècnica inventada el 2015 per investigadors de la Universitat de Stanford que s’ha anat polint amb el pas dels anys.

L’acusació defensa que Stable Diffusion és, en essència, una “eina per fer collages complexos” que funciona a partir de la interpolació de milions d’obres obtingudes sense consentiment, de manera que els resultats que se n’obtinguin han de ser considerats obres derivades. També denuncien que aquests productes estan competint en el mateix mercat que les obres originals, de manera que les empreses propietàries de les intel·ligències artificials s’estan beneficiant econòmicament.

L’acció legal està dirigida principalment a l’ús que Stable AI va fer d’imatges aconseguides de manera il·lícita per entrenar la seva eina, però també implica Midjourney, empresa que disposa d’un servei amb característiques similars i que, segons l’acusació, està entrenada parcialment amb el mateix conjunt d’imatges. De la mateixa manera, també es veu afectada DreamUp, el producte d’IA generativa de DeviantArt, companyia que gestiona la principal galeria virtual d’imatges digitals d’internet. Aquest darrer cas és especialment rellevant, atès que les demandants asseguren que un percentatge important de l’art usat per entrenar algoritmes prové d’aquest portal, al qual també s’acusa de no respectar els termes d’ús dels seus usuaris.