Catalunya acull el primer difractòmetre d’electrons del món fora del Japó

L’instrument permetrà mesurar cristalls de menys de 50 nanòmetres i ampliarà el rang d’investigacions de l’ICIQ

Categories:

RedaccióACN

El Rigaku XtaLAB Synergy-ED permet mesurar cristalls amb un volum entre 1.000 i 100.000 inferior a fins ara
El Rigaku XtaLAB Synergy-ED permet mesurar cristalls amb un volum entre 1.000 i 100.000 inferior a fins ara | ICIQ

L'Institut Català de Recerca Química (ICIQ) ha adquirit el primer difractòmetre d'electrons que es podrà trobar al món fora del Japó. El dispositiu, que serà instal·lat per l’empresa nipona Rigaku, s’utilitzarà en les investigacions que el centre efectua en el camp de la cristal·lografia per resoldre estructures cristal·lines de molècules orgàniques i inorgàniques. L’eina s’ha adquirit amb l’ajut dels fons europeus Next Generation.

El Rigaku XtaLAB Synergy-ED permetrà mesurar cristalls de menys de 50 nanòmetres, fet suposa reduir entre 1.000 i 100.000 vegades el volum dels que es podien mesurar fins ara mitjançant la difracció de raigs X. Els responsables de l'ICIQ destaquen “la bona integració del programari amb l'equip”, que fa que sigui fàcil d'usar. L’estri també permet avaluar temperatures criogèniques, la qual cosa és “un factor clau per mesurar mostres sensibles”. A la pràctica, el centre de recerca espera que el difractòmetre acceleri aquells projectes científics i industrials que fins ara suposaven un límit.

Creat l’any 2000 a Tarragona per la Generalitat de Catalunya amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’ICIQ forma part de la xarxa de Centres de Recerca de Catalunya (CERCA). L’entitat lidera estratègies enfocades a “resoldre els grans reptes socials i econòmics” de la nostra societat, com poden ser “el canvi climàtic o el subministrament de matèries primeres i energètiques”. En l’actualitat, el centre acull un total de 330 investigadors organitzats en 15 grups de recerca sobre la catàlisi, les energies renovables i la química computacional.