Barcelona reforça la lluita contra la bretxa de gènere en ciència i tecnologia

L’Ajuntament finançarà un projecte liderat pel BIST per promoure projectes educatius i de mentoratge per a dones científiques

Categories:

Redacció

Només el 24% dels investigadors principals i professors titulars de les universitats catalanes són dones
Només el 24% dels investigadors principals i professors titulars de les universitats catalanes són dones | Artem Podrez (Pexels)

Només el 24% de les places d’investigador principal i professor titular de les universitats catalanes són ocupades per dones, segons el darrer informe de l’Estat de la Ciència a Catalunya. Per lluitar contra aquesta bretxa de gènere, l’Ajuntament de Barcelona i la fundació Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) han arribat a un acord per impulsar el projecte Dones líders en ciència i tecnologia, una iniciativa pensada per augmentar el nombre de professionals femenins en els àmbits de la ciència i la tecnologia.

El projecte s’emmarca dins del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 i és una resposta a l’estudi Dones i ciència a Barcelona, que entre les seves conclusions recomanava impulsar la visibilització de les dones científiques i conscienciar sobre els estereotips que contribueixen a prorrogar la bretxa. “L’estudi destaca que les desigualtats de gènere persisteixen en l’àmbit científic, assenyalant com la carrera investigadora es veu més dificultada per la maternitat que per la paternitat, o per elements més simbòlics com la manca de referents i exemples per a les joves investigadores”, ha subratllat el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí.

En aquest sentit, la iniciativa contempla una subvenció directa al BIST per a l’execució d’accions concretes, com la promoció de projectes d’educació científica o l’augment de l’oferta de mentoratge de dones joves científiques. Aquestes se sumaran a les línies d’actuació que la fundació ja executa, que se centren en dos aspectes: reforçar el posicionament de les joves investigadores en els seus entorns de recerca i mostrar-les com a referents per a les noves generacions. El BIST, format per set centres de recerca de frontera catalans, també ha impartit cursos per gestionar l’estrès i millorar habilitats comunicatives i de lideratge, així com ha portat professionals del sector a instituts de secundària per tractar de fomentar vocacions entre les més joves.