Cinc regals ‘techies’ per als menuts

Els Reis d’Orient reclamen propostes que uneixen diversió i tecnologia per ajudar les criatures a endinsar-se en el món STEAM mentre s’ho passen bé

Categories:

Redacció

La programació és una de les àrees estrella quan es tracta de jocs per aprendre
La programació és una de les àrees estrella quan es tracta de jocs per aprendre | Ebotics

La carta als Reis d’Orient sempre una llista llarga de joguines, especialment si qui la signa és una criatura. Ara bé, en aquesta petició hi pot constar de tot: des de propostes purament lúdiques, fins a idees que ajuntin l’oci del joc amb l’educació. I és que mai és massa aviat per introduir les STEAM entre els menuts, especialment quan s’aposta per aquesta combinació entre passar-ho bé i l’aprenentatge. Et deixem cinc regals techies que encantaran els més menuts.

Descobrir l’energia

Patates i plastilina, no cal res més que això perquè una criatura descobreixi com funciona una bateria o com és un circuit elèctric.

D’una banda, Potato Clock proposta un experiment clàssic que consisteix a utilitzar una patata com un element bàsic per a una bateria i fer que el nen o la nena descobreixi com hi circula el corrent elèctric. A través del muntatge de cables, es fa encendre un element com un rellotge i, així, es pot ensenyar com la patata es converteix en una part fonamental per tenir la reacció química necessària per generar electricitat.

De l’altra, els kits de plastilina conductora són una bona opció per aprendre com funciona un circuit elèctric creant figures com monstres, cotxes, edificis o qualsevol altre element amb llums i moviments. Des de quant la plastilina té límits?

Aquests paquets van equips amb components com llums LED, cables o un motor, entre altres opcions que amplien les possibilitats creatives. A més a més, alguns fabricants inclouen com a extra receptes amb objectes quotidians a casa que són aptes per ampliar els recursos i fer noves creacions.

Capses de diversió

Lego Duplo és una capsa de totxanes de construcció amb colors, formes i formats diversos. La proposta serveix perquè els petits de més de 18 anys comencin a unir peces i a descobrir com el seu aspecte intervé en el resultat. El joc busca motivar l’aprenenatge dels fonaments físics de la construcció i mostrar que, amb la lògica, es poden construir edificis, torres, vehicles...

Una altra opció és el Lego clàssic, el de tota la vida que podria fer que els pares i les mares acabin enganxats jugant amb la canalla.

La nina que es programa

Sharmi és una mare fanàtica de la robòtica que volia acostar la programació a les nenes, però que va veure com al mercat només hi havia joguines relacionades amb aquesta matèria que tinguessin forma de cotxe, robot o altres formats que atreien sobretot els nens. Per tal de posar-hi solució, va idear SmartGurlz, una nina que es pot programar i controlar a través d’una tauleta o d’un mòbil. Amb ell, es pot fer circular el vehicle, fer girs, encendre o apagar els llums... entre altres. Fins i tot es pot compartir el codi amb amics.

La joguina s’adreça a majors de 5 anys que tenen interès per l’enginyeria, i utilitza un llenguatge de programació senzill similar a Scratch. I malgrat que el missatge de màrqueting per vendre el producte al mercat s’adreça especialment a les nenes, per la forma de nina que recorda a la Barbie, també és una joguina apta per a nens.

La seva creadora va intentar trencar amb la barrera que veuen les nenes en l’entorn tecnològic amb aquesta proposta, però cal fer pedagogia que cap color, forma o objectiu converteix aquell objecte en únic per a nens o per a nenes.

Crear el teu propi teclat

Ebotics té a la venda Croc & Play, un kit de creació interactiu que pot convertir qualsevol cosa en un teclat o en tecles tàctils que envien informació a l’ordinador. És apte per a principiants i per a experts, només cal ser curiós i estar disposat a experimentar. El joc permet crear pianos de fruites, comandaments de plastilina per a videojocs i tota mena de superfícies interactives.

El fabricant ha habilitat online desenes de projectes que es poden construir amb el kit, així com propostes creades amb Scratch per ampliar horitzons.

BONUS TRACK: Byōdō, una aposta de futur

Aquest joc de taula encara no es troba a la venda. De fet, no s’ha començat la producció. La idea prové de dos alumnes del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial d’Elisava que volien acostar les matemàtiques de forma lúdica als petits. L’objectiu és fomentar la passió pel càlcul i trencar amb la imatge dels números com una cosa avorrida o massa complicada.

La proposta, pensada per la franja dels 7 als 14 anys, és una eina per aprendre a sumar, restar i fer equacions mentre se socialitza. El sistema es basa en un total de 60 fitxes de fusta amb forma d’hexàgons i enumerades del 0 al 9 amb ranures als costats. El jugador ha d’unir els números i combinar les ranures per generar tota mena de càlcul. Byōdō també inclou diferents daus polièdrics i una bossa de cotó sostenible.

Com que el joc encara no es pot adquirir, els impulsors han creat una campanya de micromecenatge a Kickstarter per obtenir els recursos financers per fer-ho realitat. Potser no és una proposta per incloure ja a la llista dels Reis d’aquest any, però sí que es pot posar un granet de sorra perquè hi sigui el pròxim any.

Etiquetes