El segon nanosatèl·lit català s’enlairarà aquest desembre

El Menut es destinarà a l’observació de la Terra per obtenir dades que ajudin a afrontar l’emergència climàtica, la crisi energètica i els recursos i desastres naturals

Categories:

Redacció

El nanosatèl·lit 'Menut', abans de la seva posada en òrbita
El nanosatèl·lit 'Menut', abans de la seva posada en òrbita | Cedida

El segon nanosatèl·lit que el Govern posarà en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, el Menut, s’enlairarà aquest desembre des de la base espacial de Cap Canaveral, a Florida (EUA), a bord d’un coet llançador Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX. La nau és un CubeSat de 6U (sis unitats/cubs de 10cm3) i menys de 10kg de pes que tindrà com a missió l’observació de la Terra per millorar la gestió del territori i ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica.

Dotat amb una càmera de darrera generació que permet obtenir imatges des de l'espai de diferents bandes espectrals, el Menut serà capaç d’enregistrar imatges de 5 metres de resolució de qualsevol indret del món, tot i que prioritzarà l’obtenció d’imatges del territori català que, després de ser analitzades i tractades amb les últimes tecnologies d’intel·ligència artificial, permetran monitorar l’impacte del canvi climàtic. Així, les dades obtingudes aportaran informació cabdal per incidir en aspectes clau de la gestió del territori i la lluita contra l’emergència climàtica, com ara l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls; la prevenció i detecció de desastres naturals i d’incendis forestals; la planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural; la gestió de la sequera i els recursos hídrics, i el seguiment, control i protecció del medi.

Totes les dades recollides pel ‘Menut’, que estaran disponibles un cop finalitzin les proves de calibratge i posada en marxa dels seus sistemes, així com les necessàries per al control de les operacions del satèl·lit, seran transmeses a l’estació terrestre per a satèl·lits (Ground Station) de l’Observatori del Montsec (OdM), ubicada a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, i desenvolupada i gestionada per l’IEEC juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC).

Col·laboració internacional pel planeta

Un cop en òrbita, el Menut formarà part de l’OpenConstellation, una infraestructura compartida de satèl·lits d’observació de la Terra aportats per agències espacials, països, institucions i empreses d’arreu que posarà les dades i la informació recollides pels diferents satèl·lits que la integraran al servei dels grans reptes globals relacionats amb l’emergència climàtica, la crisi energètica, i els recursos i desastres naturals, entre d’altres.

Aquesta infraestructura satel·litària ha estat creada i gestionada per l’empresa Open Cosmos, la mateixa companyia que ha dissenyat i fabricat el nanosatèl·lit i que l’operarà quan estigui en òrbita. L’empresa va ser l’adjudicatària del contracte per al disseny, construcció i llançament d’aquest nanosatèl·lit d’observació de la Terra licitat a principis del 2021 per l’IEEC en el marc de l’Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya.

Actualment, Catalunya compta amb gairebé 100 empreses i entitats del sector espacial que ocupen més de 1.500 treballadors i facturen anualment més de 800 milions d’euros. En concret, l’àmbit del NewSpace suposa un 20% del sector, i es preveu que multiplicarà per quatre les xifres de facturació i ocupació en els propers 5 anys.

Etiquetes