AIRA, el grup de recerca que vol posicionar Catalunya en l’elit de la IA

L’Aliança de Recerca en Intel·ligència Artificial a Catalunya neix per reforçar la competitivitat de l’ecosistema català mitjançant l’impuls de la indústria del coneixement

Categories:

Redacció

AIRA vol posicionar Catalunya com a referent del sud d'Europa en intel·ligència artificial
AIRA vol posicionar Catalunya com a referent del sud d'Europa en intel·ligència artificial | CVC

Neix l’Aliança de Recerca en Intel·ligència Artificial a Catalunya (AIRA) per projectar Catalunya com un pol de referència i líder al sud d’Europa en intel·ligència artificial (IA). La seva missió és reforçar la competitivitat de l’ecosistema català de recerca en l’àmbit mitjançant l’impuls de la indústria del coneixement. Els principals eixos de treball són aglutinar tota la capacitat de recerca capdavantera de l'ecosistema català, potenciar la recerca d’alt impacte, atraure i retenir el talent i impulsar l’especialització en el camp de la IA.

L’AIRA és, juntament amb el CIDAI, la DCA-IA i l’OEIAC, un dels quatre pilars de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya (Catalonia.AI), una estratègia que estableix les prioritats i les línies d’actuació per tal de convertir Catalunya en un pol d’innovació, lideratge i atracció de talent i empreses en el terreny de la intel·ligència artificial. Dins d’aquesta estratègia, l’AIRA s’emmarca en l’eix de “recerca i innovació”, essent una estructura per promoure sinergies i col·laboracions entre grups, instituts, universitats i centres de recerca especialitzats en IA, promoure l’activitat conjunta a escala nacional i internacional i establir una visió compartida d’objectius prioritaris en aquesta matèria a Catalunya.

Una aliança oberta

La iniciativa AIRA s'ha establert com un espai de treball cooperatiu, on els instituts, centres de recerca i les infraestructures d'IA ubicades a Catalunya poden desenvolupar una estratègia coordinada per fomentar la recerca científica, gestionar el talent i accelerar el desenvolupament de solucions basades en la intel·ligència artificial a Catalunya.

L'Aliança està impulsada per la Generalitat de Catalunya; i formada inicialment pel Centre de Visió per Computador (CVC), que exerceix de coodinador de la iniciativa; el Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS); l’Intelligent Data Science and Artifical Intelligence Research Center (IDEAI-UPC); l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), i l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI-CSIC-UPF). Tanmateix, està oberta a qualsevol institució que faci recerca en intel·ligència artificial i que assoleixi alts nivells d'excel·lència en aquest camp.