La cultura dels videojocs

‘Els llocs on ha dormit’ i ‘La música del diable’ es presenten com dues propostes que uneixen jocs i literatura per atraure lectors de totes les edats

Categories:

Marta Clua

Literatura i videojocs poden anar de la mà amb propotes com 'Els llocs on ha dormit Jonàs' i 'La música del diable'
Literatura i videojocs poden anar de la mà amb propotes com 'Els llocs on ha dormit Jonàs' i 'La música del diable' | Lucas Ortiz / Unsplash

Fa uns dies llegia un article que parlava de SAGA, el nou saló dedicat als videojocs i als eSports que vol convertir-se en el referent del sector. És una gran notícia per a tots els amants dels videojocs i també per als que ens dediquem a la tecnologia i que tenim equips que treballen en aquest àmbit. Mai he estat una gran fan dels videojocs, més enllà d'haver jugat al Pac-Man a la sala de jocs que hi havia al meu poble. Evidentment, les propostes de la meva infància no tenen res a veure amb els formats innovadors i punters que actualment hi ha al mercat. Les mil aportacions de la realitat virtual han permès crear mons alternatius, disposar d'un alter ego virtual, i poder gaudir d'aventures d'allò més diverses. Resulten molt interessants i clarament addictius per a molts.

Soc conscient que són moltes les persones que gaudeixen amb aquest tipus d'oci, però no vull creure que sigui l'única opció disponible per tal d'evadir-nos del nostre dia a dia. Per això, proposo dues novel·les que combinen aquest entreteniment amb la literatura.

Vides integrades amb els videojocs

Els llocs on ha dormit Jonàs de l'Adrià Pujol Cruells, editat per Empúries, té un inici molt potent, diu així: "Jonàs va escanyar una dona en un parc de la part alta. Després se'n va anar a dormir. Han passat els dies, els mitjans no n'han dit res. Això el porta a pensar que no la va matar, els records que en té són molt fragmentaris, no pot assegurar res, que la doni sigui morta li sembla una possibilitat. Se'n maten tantes". Així comença la història on coneixem el protagonista, un programador pioner i addicte als videojocs que passa de la quarantena, casat, pare de tres fills, amb una petita empresa de tecnologia a Barcelona que combina amb les classes de professor en una acadèmia a Figueres.

Després d'una nit d'excessos, no sap si ha matat o no un amor de joventut. Per intentar-ho esbrinar, comença a recordar la seva vida de manera desordenada a partir dels llocs on ha dormit. En el llibre va intercalant els records amb les paraules que dedica als alumnes, i on trobem dos nexes: els videojocs i els llocs on ha dormit.

La novel·la està farcida de referències a jocs a través d’una comparativa entre les etapes de vida d'una persona i la història dels videojocs. Al cap i a la fi, aquests formen part de la nostra cultura actual i creen espais on podem viure moltes vides diferents de la nostra (això també ho fan els llibres, és clar). Alguns dels elements més interessants són com l'autor juga amb les diferents veus narratives (algunes amb primera persona i d'altres amb tercera persona), com intercala els records i el to irònic, una mica bandarra i amb molt d'humor negre... negríssim! La història també parla de la recerca d'un mateix, de la llibertat individual i de la responsabilitat d'assumir les conseqüències dels nostres actes.

‘Els llocs on ha dormit Jonàs’ és un thriller on els videojocs serveixen per fer paral·lelismes amb la vida del protagonista

Llegir amb el mòbil

La novel·la juvenil té el repte d'aconseguir atreure joves lectors enganxats sovint a un mòbil que s'ha convertit en una prolongació del seu braç. I si fem que un llibre i un telèfon puguin ser compatibles a la vegada? La clau està en la novel·la juvenil La música del diable de Silvestre Vilaplana editada per Cruïlla, que va obtenir el Premi gran angular l'any 2020.

La història comença amb la desaparició sobtada d'un vell músic retirat que deixa una misteriosa carta a la seva neta amb la qual fa anys que ha perdut el contacte, la Sara. En aquesta carta, hi ha un missatge estrany i un codi QR per desxifrar l'enigma. El més inquietant és la constant aparició del diable i la certesa que el seu avi estava molt espantat i que, per això ha desaparegut misteriosament. A poc a poc, la Sara va trobant més incògnites que haurà d'anar resolent amb l'ajut d'un antic amic del seu avi.

Es tracta d’una història de misteri i intriga on la música i les matemàtiques en formen part. Però no es tracta només del relat, sinó que la component tecnològica hi és present de forma tangible amb els codis QR que hi apareixen. Es poden fer servir i transformar la lectura en una experiència interactiva. La música del diable és una novel·la que molt intel·ligentment ha integrat el mòbil amb el llibre.

'La música del diable' és una novel·la de misteri juvenil que integra la tecnologia a través de codis QR per oferir una lectura interactiva

Els videojocs formen part de les nostres vides, són una opció d'oci d'una gran part de la nostra societat, però caldrà veure de quina manera es mantenen al llarg del temps i si tenen la mateixa perdurabilitat que un bon llibre.

Etiquetes