L’AMBici, el “Bicing metropolità", es posarà en marxa a principis de 2023
El servei arrancarà amb una flota de 2.600 bicicletes 100% elèctriques i començarà a Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Cornellà
Categories:
L’AMBici, el nou servei de bicicletes compartides que ha impulsat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), començarà a oferir els seus serveis a principis de 2023 i no a finals de 2022, com estava previst inicialment. L’alternativa a Bicing neix com una eina complementària al transport públic i comptarà amb una flota de 2.600 bicicletes elèctriques i 236 parades d’estacionament. Els primers municipis que podran fer ús del sistema seran Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Cornellà de Llobregat, però durant el següent trimestre s’estendrà fins a 15 ciutats del territori.
Els vehicles que es faran servir són el model e-SMARTbike 2.0, un sistema de bicicletes elèctriques compartides dissenyat per l’empresa alemanya nextbike by TIER. Aquests aparells estan pensats per maniobrar de manera àgil i segura en entorns urbans gràcies al seu baix centre de gravetat. L’alimentació elèctrica permet que les bicicletes es puguin fer servir per pujar carrers inclinats o per evitar esforços a les persones grans o amb problemes de mobilitat, per la qual cosa integra un sistema anomenat Starter Boost, que permet accelerar més ràpidament als primers metres. Les e-SMARTbike 2.0 incorporaran una petita pantalla des d’on es podrà veure el nivell de càrrega i també estaran geolocalitzades, de manera que des de l’aplicació mòbil es pugui consultar tota aquesta informació.
Pel que fa a les estacions de càrrega, l’AMB preveu instal·lar inicialment 236 repartides entre totes les poblacions en què operarà el servei. La meitat d’aquestes parades disposaran de recàrrega elèctrica i estaran vinculades a les estacions de transport públic, mentre que la resta seran energèticament autònomes gràcies a l’ús de plaques fotovoltaiques.
Complement al transport públic i al Bicing
El servei es llançarà amb una tarifa anual de 25 euros per abonament, un preu reduït que cobrirà els primers 30 minuts de cada trajecte en bicicleta. En cas de superar aquest temps, els usuaris hauran de pagar 50 cèntims per cada espai de 30 minuts addicionals. A partir de 2024, la tarifa anual pujarà als 40 euros, els primers 30 minuts de cada trajecte costaran 15 cèntims i els posteriors mantindran el preu de 50 cèntims. El servei es podrà fer servir gratuïtament des de l’aplicació mòbil, però també s’habilitarà una targeta física, que valdrà sis euros. A més a més, s’ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per llançar un abonament metropolità que integri l’ús de Bicing i d’AMBici a un cost reduït d’entre 53 i 65 euros anuals, en funció de la tarifa escollida al servei barceloní.
El projecte, impulsat per l’AMB i gestionat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), ha estat cofinançat pels fons Next Generation amb una partida de set milions d’euros. Els municipis als quals arribarà el servei són l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Molins de Rei, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels.