La innovació tecnològica protagonitza la 60a edició del Saló Nàutic de Barcelona

L’esdeveniment exposa les darreres propostes en embarcacions elèctriques i solucions d’emergència en remot

Categories:

RedaccióACN

La companyia valenciana Proteus ha dissenyat un salvavides dirigit remotament per complementar la feina dels socorristes
La companyia valenciana Proteus ha dissenyat un salvavides dirigit remotament per complementar la feina dels socorristes | Marta Vidal (ACN)

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona ha inaugurat aquest dijous la seva 60 edició amb una mostra de les darreres propostes en innovació i sostenibilitat del sector. El certamen, que s’allargarà fins al 16 d’octubre i acollirà 200 expositors, ocupa per primera vegada els tres molls del Port Vell: el moll de la Fusta, el moll d’Espanya i la Marina Port Vell. Els organitzadors preveuen arribar enguany als 55.000 visitants, una xifra que superaria els 51.236 assistents del 2021.

Les embarcacions són les protagonistes principals de l’esdeveniment, amb propostes com el taxi marítim de l’empresa Seabubble, que es diferencia d’altres naus d’aquesta classe pel fet que és elèctrica. L'embarcació pot operar en aigües tranquil·les i el principal propòsit és connectar poblacions o àrees properes, on el recorregut marítim pot ser més curt que el terrestre. Lluny de ser un dispositiu enfocat a l'oci marítim, el projecte està enfocat “al gran públic” i amb la clara idea de fomentar “la connectivitat”, segons ha explicat un dels seus impulsors, Joan Company.

Qui també aposta pels vaixells elèctrics és la gamma de mobilitat urbana de Seat, Seat Mó, que ha portat a la fira una embarcació que ja va llançar com a novetat aquest estiu a Menorca amb el propòsit de fomentar la mobilitat sostenible i compartida. Es tracta d'una petita embarcació, enfocada al públic d'oci, que es pot llogar per dies o setmanes, i que és fruit d'una col·laboració amb l'empresa menorquina Rebot Yachts, que es dedica a electrificar embarcacions tradicionals.

Salvavides remots i conservació dels fons marins

Una altra de les propostes innovadores que s'exposen enguany al Saló Nàutic és la de l'empresa valenciana Proteus, la qual ha desenvolupat un salvavides dirigit remotament amb el propòsit “d'arribar tan aviat es pugui” a gent que es pugui estar ofegant dins el mar. “El socorrista, si veu una possible víctima, no cal que es posi dins l'aigua, pot enviar el dispositiu i veure en quina situació es troba la persona”, explica el conseller delegat de la companyia, Miguel Ángel Sánchez. De fet, el salvavides porta incorporat un micròfon i un altaveu a través dels quals la víctima i el socorrista podrien comunicar-se. A més, també incorpora un control que la persona afectada podria utilitzar, en cas de poder, per dirigir-se fins a un lloc segur.

En l’àmbit de la sostenibilitat, destaca el projecte Underwater Gardens, una iniciativa amb segell català que ha dissenyat una caixa d’eines per avaluar els ecosistemes marins i garantir-ne la conservació. Entre les solucions que incorpora destaquen la plantació de fanerògames i la replantació in situ a les mateixes roques ja existents. Segons la subdirectora científica de la companyia, Laura Busquera, la idea és oferir una “regeneració integral” que passi pels litorals costaners, els litorals terrestres i l'alta profunditat marina. El fundador del projecte, Marc Garcia, diu que la idea que sorgeix arran de veure com els recursos que ofereix el mar estan quedant “al límit” per culpa del canvi climàtic, una de les raons per les quals han comptat amb el suport econòmic de la Comissió Europea a través del programa Horizon Europe.