El nanosatèl·lit Menut s’enlairarà el 6 de desembre

El dispositiu es posarà en òrbita des de Florida i formarà part d’una constel·lació per observar els efectes del canvi climàtic

Categories:

ACN

El Govern ha començat les licitacions per un tercer satèl·lit pensat per compensar els buits de la cobertura mòbil
El Govern ha començat les licitacions per un tercer satèl·lit pensat per compensar els buits de la cobertura mòbil | Miquel Vera (ACN)

Catalunya posarà en òrbita el seu segon nanosatèl·lit, batejat com a Menut, el pròxim dimarts 6 de desembre des de Florida (Estats Units) a bord d’un coet de la companyia SpaceX. El dispositiu, fabricat per l’empresa castelldefelenca Open Cosmos, permetrà recollir dades sobre l'impacte del canvi climàtic a Catalunya.

Durant els últims dies, el Menut ha passat els darrers tests funcionals i òptics amb tècnics de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Aquesta mateixa setmana marxarà cap als Estats Units per sumar-se després a la denominada Open Constellation, un projecte que busca formar un grup de satèl·lits d'observació de la Terra amb aparells aportats per agències espacials, països, institucions i empreses.

L'anterior aparell es va posar en òrbita des del Kazakhstan de la mà d'una empresa russa, però la guerra d'Ucraïna ha obligat el Govern a canviar els plans inicials. Segons ha explicat el secretari de Polítiques Digitals de l'Executiu, David Ferrer, la setmana vinent es licitarà un tercer satèl·lit pensat per compensar els buits en la cobertura de telefonia mòbil.

D’acord amb el CEO i fundador d’Open Cosmos, Rafael Jordà, el nanosatèl·lit incorpora “una càmera de darrera generació que permet treure imatges a quatre bandes” que serviran per detectar la diferència tèrmica, una informació que “és clau per moltes aplicacions climàtiques o d'incendis”. En l’actualitat, la companyia té una plantilla de prop de 15 persones, però preveu fer inversions de “més de 10 milions” d’euros durant els pròxims anys per “integrar-hi les principals tecnologies de fabricació de satèl·lits”. A mitjà termini, Open Cosmos espera crear fins a mig centenar de llocs de treball de perfil tecnològic i d'enginyeria.