El BSC acollirà un dels primers ordinadors quàntics d’Europa

El projecte rebrà una inversió de 12,5 MEUR i es preveu que estigui disponible durant el segon semestre de 2023

Categories:

Redacció

L'Estat espanyol serà un dels sis països europeus que rebrà un ordinador quàntic, juntament amb Alemanya, República Txeca, França, Itàlia i Polònia
L'Estat espanyol serà un dels sis països europeus que rebrà un ordinador quàntic, juntament amb Alemanya, República Txeca, França, Itàlia i Polònia | Blanca Blay (ACN)

El Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) rebrà un dels primers EuroHPC, un ordinador quàntic que formarà part de la xarxa europea impulsada pel consorci de supercomputació de la Unió Europea que estarà disponible el segon semestre del 2023. El dispositiu, que s’integrarà al superordinador MareNostrum 5, és un dels primers resultats de Quantum Spain, el programa coordinat per la investigadora del BSC Alba Cervera per potenciar la computació quàntica a sectors com les finances, la criptografia o l’optimització de processos de l’escala productiva.

L’Estat espanyol ha estat un dels sis països europeus escollits pel consorci europeu, juntament amb Alemanya, República Txeca, França, Itàlia i Polònia. El projecte comptarà amb una inversió de 12,5 milions d’euros, cofinançada al 50% per la UE i la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. “Aquesta nova fita permetrà que el BSC tingui un paper decisiu a Europa en aquestes noves tecnologies que formaran part de la societat del futur, i reforça el paper del BSC com un dels líders de la supercomputació a Europa”, ha afirmat el director del BSC, Mateo Valero.

La nova xarxa europea d’ordinadors quàntics s’emprarà amb finalitats d’R+D i estarà obert als usuaris, comunitats científiques, indústria i sector públic de tots els països de la UE. De fet, la iniciativa és íntegrament europea, atès que tots els equips i programaris informàtics que es facin servir estaran desenvolupats al continent. La computació quàntica és una pràctica amb demanda creixent que es vol fer servir per resoldre problemes complexos en àmbits com la salut, el canvi climàtic, la logística o l’ús de l’energia.