El BSC coordinarà la construcció del primer ordinador quàntic del sud d’Europa

El Govern espanyol inverteix 22 milions del Pla de recuperació amb la intenció de tenir un primer xip amb dos cúbits el 2022

Categories:

RedaccióACN

El BSC coordinarà un equip de 25 universitats i centres d'investigació repartits per 14 comunitats autònomes
El BSC coordinarà un equip de 25 universitats i centres d'investigació repartits per 14 comunitats autònomes | Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació

El Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) coordinarà un equip de 25 universitats i centres d’investigació de l’Estat espanyol per construir el primer ordinador quàntic del sud d’Europa. El projecte, denominat Quantum Spain, ha estat aprovat aquesta setmana pel Consell de Ministres del Govern espanyol amb una dotació de 22 milions d’euros del Pla de Recuperació, que podrà arribar als 60 milions en els pròxims tres anys.

L’objectiu de la iniciativa, impulsada per la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, és enfocar el desenvolupament dels algoritmes quàntics a la resolució de casos reals de sectors com les finances, la criptografia o l’optimització de processos de l’escala productiva. El projecte s’ha marcat com a primer objectiu tenir operatiu pel 2022 un primer xip amb dos cúbits (el sistema que marca la potència del superordinador), una xifra que s’anirà augmentant amb el temps. Tanmateix, la coordinadora de la iniciativa, la investigadora Alba Cervera, subratlla que avantposaran la qualitat al creixement del nombre de cúbits que protagonitzen grans marques internacionals.

Quantum Spain s’ha plantejat com una iniciativa descentralitzada en 25 centres ubicats en 14 comunitats autònomes diferents. “Per al BSC és una gran satisfacció i responsabilitat coordinar a través de la Red Española de Supercomputación el projecte per a crear un ecosistema de computació quàntica a Espanya”, ha comunicat la institució a través de Twitter. Per tal d’obrir-se a la comunitat científica espanyola, el projecte crearà un servei d’accés remot al núvol al processador. Així mateix, també es desenvoluparan llibreries d’algoritmes quàntics aplicables a problemes reals del dia a dia, pensades perquè les utilitzin usuaris finals com empreses o entitats públiques.