CANOPIES: robots col·laboratius per recol·lectar raïm

La UPC participa en un projecte europeu per millorar la interacció entre maquinària i humans en l’àmbit agrícola

Categories:

Redacció

L'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial s'encarrega de dissenyar la visió per computació dels robots
L'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial s'encarrega de dissenyar la visió per computació dels robots | UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI), és un dels 10 socis del projecte europeu CANOPIES, una iniciativa que busca desenvolupar solucions basades en la robòtica i la intel·ligència artificial per potenciar l’ús d’aquestes tecnologies en el sector agroalimentari. En concret, els participants treballen en la creació d’una sèrie de robots col·laboratius que ajudin les persones en la recol·lecció i poda de vinyes de raïm de taula.

"Fins ara, gairebé no s'ha treballat en com es relacionen persones i robots en els diferents processos de l'agricultura. El gran canvi d'aquest projecte rau en el fet que els robots ajudaran en les tasques de recol·lecció i poda no només de forma automatitzada, sinó també col·laborant amb els éssers humans i entre ells mateixos”, ha explicat l’investigador de l’IRI i líder del projecte per part de la UPC, Alberto Sanfeliu. La tasca de l’IRI dins de CANOPIES és el desenvolupament dels sistemes de percepció dels robots, les tecnologies basades en visió per computació que els permet identificar si el raïm es troba ja en el punt idoni de maduració per recollir-lo, així com les branques que s’han de podar i el punt exacte on fer-ho.

El projecte està coordinat per la Università degli Studi Roma Tre (Itàlia), té una durada de quatre anys i compta amb un pressupost de 6,9 milions d’euros. Encetat el 2021, està finançat pel programa europeu Horizon 2020 i la previsió és acabar-lo el 2024. "CANOPIES no només representa una gran oportunitat per assolir un paradigma agrícola més sostenible, sinó que també ofereix l'oportunitat de fer que l'agricultura sigui atractiva per a la generació més jove. Això s'aconsegueix mitjançant una col·laboració eficaç entre persones i robots, que implica solucions d'avantguarda en robòtica, intel·ligència artificial i solucions de realitat virtual", defensa l’investigador de la Università degli Studi Roma Tre, Andrea Gasparri.