Catalunya tindrà un paper destacat en la investigació europea del 6G
Gairebé la meitat dels projectes finançats pel programa Horizon Europe comptaran la participació de centres de recerca catalans
Categories:
La primera convocatòria del programa europeu d’investigació del 6G Smart Networks and Services Joint Undertaking (SMS JU) ha finalitzat amb l’acceptació de 17 projectes de recerca i innovació que compten amb la participació d’entitats catalanes. En concret, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Fundació i2CAT i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) tindran presència en gairebé la meitat de les iniciatives escollides, amb un finançament de 8,8 milions d’euros d’aquí al 2026.
El programa SMS JU es divideix en quatre grans blocs, tots ells amb participació catalana, dedicats a l’evolució del 5G, al desenvolupament del 6G, a les infraestructures experimentals del 6G i als pilots verticals de 5G. En les dues primeres categories, els centres de recerca catalans han aconseguit presència en sis i set projectes, respectivament, mentre que en els dos darrers només hi participarà la Fundació i2CAT, amb dues i una iniciatives, respectivament.
"Catalunya tindrà un paper molt important en el desenvolupament de les tecnologies 6G a Europa. A partir d'ara, el repte serà disposar de tot el talent necessari i generar un gran impacte en la recerca i el sector TIC", ha assenyalat el cap de tecnologia i innovació de la Fundació i2CAT, el doctor Sergi Figuerola. Per la seva banda, el director de Programes Europeus i Contractes Industrials del CTTC, el doctor Carles Antón, considera que "un cop més els centres de recerca catalans han demostrat el lideratge i la capacitat de desenvolupament de noves tecnologies en el sector de les telecomunicacions, on des de fa més de 20 anys han contribuït a la definició i l'avanç del coneixement".