La UE preveu invertir 900 MEUR en el desenvolupament del 6G

Finlàndia i la Xina són països capdavanters en la recerca de la xarxa de nova generació, mentre que la CE inicia ara la feina per dissenyar la tecnologia

Categories:

Redacció

La Unió Europea treballa en el desplegament a curt termini del 5G per extendre la xarxa de nova generació a tots els països que en són membres i alhora ja ha dibuixat un pla de recerca i treball per al 6G que contempla una inversió de 900 milions d’euros, segons ha apuntat el responsable de la unitat de connectivitats futures de la Comissió Europea, Peter Stuckman, en el marc del 5G Fòrum Virtual. “Totes les regions globals estan començant a invertir en aquestes iniciatives”, ha assegurat, i ha posat com a exemple Finlàndia o la Xina, que trebllen en projectes independents des del 2019, o el Japó, Corea i els 27 membres de la UE, que han començat a fixar les bases per a la tecnologia.

El capital que la CE contempla destinar a aquesta innovació es destinarà al desenvolupament de la infraestructura, canalitzat amb per la iniciativa Smart Networks and Services Joint Undertaking. Es preveu que aquesta quantitat sigui igualada per aportacions del sector privat.

Dimensions del 6G

Malgrat que no es coneixen quines són les aplicacions definitives del 6G, grups de recerques globals han definit un total de sis camps que seran potenciats: noves aplicacions de realitat estesa, que giraran entorn a les comunicacions hologràfiques, la internet dels sentits i les comunicacions entre màquines massives; intel·ligència artificial, automatitzada i interconnectada; eficiència energètica, que se situarà en nivells de consum ultra baixos; casos d'ús verticals marcats per la capacitat, alta velocitat i densitat de dispositius; alta seguretat de xarxes i sistemes; i desenvolupament sostenible, amb el focus posat en l'accés global a la tecnologia i el canvi climàtic.

El 6G facilitarà la col·laboració entre robots i humans, i permetrà la ultraconnectivitat al núvol

Tot això derivarà en la utilització de robots que col·laboraran amb humans o amb el concepte intelligence everywhere, que implica la ultraconectividad al núvol.

L'estudi del 6G encara està en la seva fase inicial, però els primers passos efectius es donaran en 2023 i 2024, amb la comercialització fixada per a 2030. Stuckmann ha assegurat que posa “grans esperances” en aquesta tecnologia i confia que Europa tornarà a ser node de lideratge. No obstant això, el responsable de la unitat de connectivitats futures de la CE ha recordat que l’esforç es farà conjuntament amb el sector privat i ha situat l’estiu del 2021 com la data per a la primera crida de projectes relacionats amb la nova tecnologia.

Estat del 5G a Europa

La covid-19 ha retardat el desplegament del 5G previst per a finals del 2020, especialment en l’assignació de les freqüències. Segons ha detallat Stuckmann, actualment només s’han ofert el 50% de les disponibles, fet que ha portat la Comissió Europea a contactar amb estats membres per abordar aquesta feina pendent.

La UE preveu tenir totes les vies de transports i àrees urbanes connectades amb 5G el 2025

El nou horitzó se situa ara en el 2025, quan es preveu que totes les vies de transports i àrees urbanes adquireixin cobertura 5G. L'objectiu final és que totes les àrees poblades tinguin cobertura 5G en 2030. Per aconseguir aquest objectiu, el responsable d'àrea confia en la influència de projectes europeus en marxa (5G Cyber Security Toolbox, Open RAN), així com la correcta aplicació dels fons de recuperació europeus covid, que el seu 20% estan destinats a l'àmbit digital.

Etiquetes