Catalunya entra en la cursa del 6G
El Govern presentarà abans de l’estiu un pla per impulsar la recerca i el desenvolupament d’aquesta nova tecnologia
Categories:
El Govern de Catalunya ha acordat la creació d’un pla per impulsar la recerca i el desenvolupament de la tecnologia 6G que elaborarà en col·laboració amb les universitats i els centres tecnològics del territori i presentarà abans del 30 de juny. El projecte estarà coordinat pel Departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori i el Departament de Territori, Recerca i Universitats i es marca com a fita aprofitar els recursos dels Fons Next Generation i dels Horizon Europe.
"Ara comença una nova etapa de definir, dissenyar i estandarditzar la generació de tecnologies mòbils i intel·ligents", ha assenyalat el director general d'Innovació i Economia Digital, Dani Marco. L’executiu ha estat implementant la cinquena generació de connectivitat a través de les múltiples Àrees 5G repartides pel territori, però ara vol fer una passa més i començar a treballar en el desenvolupament d’una tecnologia que “permetrà tenir entorns immersius del món físic al digital, d'una manera que a les persones els sigui difícil de discernir si és un entorn digital o no”, segons Marco.
La voluntat del Govern és “capitalitzar la inversió i l'esforç" fet fins ara amb el 5G i aprofitar l'experiència per començar a treballar amb la recerca i desenvolupament del 6G, un moviment que ja estan realitzant els països digitalment més avançats del món. Les línies de recerca seran variades i aniran des de les noves arquitectures de les xarxes i la seguretat fins a la incorporació de la 6G en tecnologies com la intel·ligència artificial (IA), la blockchain i les comunicacions quàntiques; a més de l'aplicació de nous serveis digitals en el sector de l'automoció.
Convertir Catalunya en un referent del 6G a Europa
Un dels objectius principals del pla de la Generalitat és el de potenciar la sobirania tecnològica i de coneixement del 6G a escala europea, així com convertir Catalunya en un pol referent d’aquesta disciplina. Marco també ha subratllat la importància d'enfortir la col·laboració amb el sector privat i "com ha d'impactar en la creació d'start-up, spinoff i acords comercials en l'àmbit de la tecnologia”.
La Comissió Europea va aprovar fa un any la creació del partenariat publicoprivat Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU), que compta amb un pressupost de 900 milions d'euros públics i 900 més de privats per definir la propera generació de xarxes de comunicacions. A Catalunya, el CTTC, la Fundació i2CAT i la UPC han aconseguit 43,5 milions d'euros per a projectes de recerca en 6G, és a dir, el 45,7% de tots els fons dedicats per l’R+D en 6G al conjunt de l'Estat. Concretament, el CTTC compta amb 26 projectes i 22,56 MEUR; la Fundació i2CAT, 20 projectes i 16,90 milions d'euros i la UPC sis projectes i 4,08 milions d'euros.