Cinc plataformes per trobar el teu pròxim llibre preferit

Internet i les eines digitals ofereixen una àmplia base de dades de títols classificats sota criteris diversos per oferir una recomanació adequada a cada perfil

Redacció

Les plataformes digitals són una bona opció per trobar nous llibres per llegir
Les plataformes digitals són una bona opció per trobar nous llibres per llegir | Lubos Houska / Pixabay

La lectura torna a ser protagonista amb la celebració de la 40a edició de la Setmana del Llibre en Català a Barcelona. L’esdeveniment no ha faltat cap any al calendari des del 1983, com tampoc ha deixat de créixer en moments tan difícils per al sector com ho va ser l’arribada dels ebooks o l’aturada generalitzada arran de la covid-19. I és que llegir és una activitat de gaudi, d’entreteniment i d’aprenentatge, i també de socialització. Especialment amb la creació de plataformes digitals que ajuden els àvids lectors a descobrir novetats o relíquies oblidades, algunes de les quals et presentem perquè puguis fer créixer la teva llibreria i conèixer a la xarxa aficionats a la lectura amb qui compartir opinions.

Debats en una comunitat

Goodreads s’ha convertit en una de les plataformes més populars per cercar llibres. La xarxa, disponible en les versions d’escriptori i de mòbil, tant per a Android com per a iOS, permet puntuar les lectures d’un usuari, afegir comentaris, compartir ressenyes o incloure’ls en llistes temàtiques. Un coneixement disponible per a terceres persones que és clau perquè el sistema pugui recomanar lectures a cada persona segons els seus interessos. A més a més, la solució ofereix reptes de lectura i ha creat una comunitat amant dels llibres amb qui parlar i intercanviar opinions sobre títols. Malgrat que existeix una comunitat específica per a llibres en català, Goodreads no està disponible en aquesta llengua.

Quelibroleo és una altra opció per als qui no en tenen prou amb arribar al punt final de la darrera frase de la novel·la. La plataforma es defineix a ella mateixa com una xarxa social de llibres i lectors, així que és una bona opció per als qui volen buscar l’entrellat del relat ja acabat, debatre amb altres usuaris i cercar altres punts de vista. També permet inserir el nom d’un autor i el títol d’un llibre ja llegit per cercar recomanacions d’exemplars de temàtica similar o amb una narrativa que pot enganxar tant com l’anterior.

Una proposta per a cada moment

I si et fessin respondre unes preguntes, a tall de test, per saber quin és el llibre adequat per llegir? Així és com funciona Librópatas, que mitjançant qüestions sobre què busques, què t’agrada, com passes el teu temps lliure o a què et dedicaries en una altra vida, ofereix una proposta de lectura. Potser caldria una mica d’actualització a la pàgina, especialment en termes d’experiència d’usuari i de base de dades de títols, però permet adaptar la lectura a cada moment.

Una dinàmica similar és la que segueix El Templo de las Mil Puertas, tot i que amb preguntes més centrades en les preferències literàries. El web també es presenta com una mena de mitjà on trobar entrevistes a escriptors i reportatges de temàtica diversa que poden ser també una font d’inspiració per cercar títols o conèixer detalls de llibres que potser ningú s’havia plantejat.ç

Els experts parlen

La Xarxa de Biblioteques Municipals és un altre espai on buscar noves propostes, tant en els ja coneguts espais físics amb milers de fins, com en les seves versions virtuals. És en aquest segon escenari on es pot accedir a un cercador per títol, autor o temàtica, entre altres, però també on és possible trobar una mena d’aparador digital anomenat Els bibliotecaris recomanen on consultar una selecció de títols destacats pels professionals que diàriament veuen entrar i sortir els llibres de les biblioteques. Fins i tot hi ha publicada una selecció de novel·les per estat d’ànim. També hi ha propostes musicals i cinematogràfiques.

Etiquetes