Intel·ligència artificial per reduir l’impacte de la quimioteràpia en càncer de mama

La Universitat de Barcelona lidera un projecte europeu de 5,8 MEUR en què participen 16 universitats i centres sanitaris de tot el continent

Categories:

Redacció

La solució es començarà a testejar el setembre en vuit centres clínics d'arreu del món
La solució es començarà a testejar el setembre en vuit centres clínics d'arreu del món | Ivan Samkov (Pexels)

El càncer de mama és el tipus de càncer més habitual a escala mundial, i només a Catalunya es van registrar 5.473 casos el 2021, segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). La quimioteràpia neoadjuvant és un dels tractaments que millors resultats han donat per reduir la mortalitat, però la seva eficàcia depèn molt del pacient i té efectes secundaris importants. En aquest context, el projecte RadioVal neix com una solució tecnològica basada en intel·ligència artificial (IA) per predir quina resposta específica tindrà cada pacient al procés de cura i, així, reduir el seu patiment.

RadioVal és un projecte europeu amb un finançament de 5,8 milions d’euros del programa Horizon Europe de la Unió Europea, en el qual participen 16 universitats i centres sanitaris de tot el continent i que està liderat per la Universitat de Barcelona (UB). “RadioVal és una oportunitat sense precedents per oferir proves de la utilitat clínica i l’aplicabilitat de la radiologia basada en intel·ligència artificial en el tractament del càncer de mama”, assegura l’investigador de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB i coordinador del projecte, Karim Lekadir.

Els algoritmes de RadioVal s’han entrenat amb un conjunt de dades radiològiques anomenat radiomics AI i a partir de setembre es començarà a testejar en vuit centres clínics d’arreu del món, la qual cosa convertirà el projecte en la primera validació internacional d’una solució radiològica basada en IA en càncer de mama. Amb els assajos es vol comprovar la precisió de la solució, la robustesa tècnica, la seguretat clínica, l’aplicabilitat, l’excel·lència ètica i el compliment legal. També es tindran en compte les necessitats sanitàries, clíniques, socials i ètiques, així com la legislació dels països en què s’apliqui.