Impressió 3D per eliminar els microplàstics de l’aigua

El Clúster MAV crea un filtre ceràmic per millorar el tractament de les aigües residuals

Categories:

Redacció

El filtre del Clúster MAV s'ha dissenyat perquè sigui fàcil de netejar i de reciclar
El filtre del Clúster MAV s'ha dissenyat perquè sigui fàcil de netejar i de reciclar | Departament d'Empresa i Treball

El Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV) ha ideat un nou filtre ceràmic confeccionat amb impressió 3D que identifica i elimina microplàstics i fibres tèxtils de les aigües residuals. Aquesta solució millora l’eficiència dels mètodes emprats en l’actualitat en el tractament d’aigües gràcies a la seva composició de gres i porcellana, una tècnica pionera dins del sector.

L’element innovador de la iniciativa es troba precisament en l’ús de les tècniques d’impressió 3D, que permeten “fabricar productes millorats i personalitzats de manera que siguin tècnicament i econòmicament viables”, segons explica la project manager del Clúster MAV, Ona Bombí. La institució ha comptat amb la col·laboració de les companyies Barcelona 3D Ceràmics, King Diamond i el Centre de Disseny i Optimització de Processos i Materials (DIOPMA), a més a més del suport econòmic de l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ).

Per testejar la nova solució, el Clúster MAV ha muntat una planta pilot en la qual s’ha validat que el filtre funciona com cal a través de diverses proves. Aquestes han confirmat que el producte assegura un rendiment superior al de les solucions que existeixen avui al mercat, com les membranes poroses, uns elements que s’encarreguen de capturar físicament els microplàstics, però que “s’obturen fàcilment i tenen un temps de vida relativament curt per la inversió que suposen”, assenyala Bombí. En aquest sentit, el filtre elaborat pel Clúster MAV s’ha dissenyat perquè resulti més fàcil de netejar i de reciclar quan ja no es pugui fer servir.