Les xarxes reclamen a Google que implementi el català als seus productes
La campanya #GoogleEnCatalà demana a la multinacional habilitar la llengua a Google News i en l’assistent de veu de la companyia
Categories:
El passat mes de juny, Google va posar en marxa les seves noves oficines a Barcelona, un moviment que va ser celebrat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui va afirmar que aquest fet “demostra com és d’atractiva la ciutat de Barcelona i Catalunya per a empreses capdavanteres i innovadores del món”. Tanmateix, diversos productes tecnològics de la multinacional encara no incorporen el català com a opció idiomàtica, raó per la qual aquest divendres s’ha iniciat a les xarxes socials una campanya sota l’etiqueta #GoogleEnCatalà.
La iniciativa, focalitzada en Twitter i impulsada per una vintena de comptes centrats en la promoció del català a internet, denuncia que el recent retorn de Google News a l’estat espanyol no ha vingut acompanyat d’una versió en català del programari. “Els mitjans de comunicació en català haurien de poder accedir a serveis com Google News”, ha publicat el compte de Plataforma per la Llengua. Els organitzadors de #GoogleEnCatalà també demanen corregir la toponímia usada per Google Maps, ja que és diferent de l’establerta per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).
Una altra de les reclamacions principals de la campanya és la inclusió del català en l’assistent de veu de Google. “Els catalans no parlem amb "bips". Amb el corpus del Projecte Aina ja es podria incloure el català a la guia de veu de Google Maps”, escriu en un tuit el compte Apps en català (@catalapps), un dels impulsors de l’etiqueta. Després de la seva darrera actualització informativa, el corpus de Common Voice ja supera les 2.400 hores enregistrades i les 1.400 validades, la qual cosa converteix el català en la segona llengua amb més material del projecte de dades obertes, només darrere de l’anglès.
La situació actual del català a Google
En l’actualitat, el cercador més famós d’internet es troba disponible en català juntament amb alguns dels seus principals serveis, com el navegador Google Chrome, el sistema operatiu de mòbils Android, el gestor de correu Gmail o el núvol Drive (i totes les aplicacions enllaçades). La llengua en què es configurin aquests programaris té conseqüències importants, atès que regeix factors com els resultats que es mostraran primer en una cerca, tal com recorden des del compte de la Viquipèdia: “Som conscients que molts dels qui ens llegiu ho feu a través del cercador de Google. Per tal que la qualitat dels webs com la Viquipèdia en català us aparegui més sovint i ben posicionada a les cerques, cal que configureu el vostre perfil d'usuari de #Googleencatalà!”. En aquesta línia, el biotecnòleg Xavier Dengra ha elaborat una guia visual per ensenyar com canviar la llengua principal del compte de Google:
Som-hi, avui llancem la campanya #Googleencatalà per demanar que també volem gaudir dels nous serveis digitals en català i en occità!
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) July 22, 2022
Ara bé, com a usuaris què és allò més bàsic que podeu fer? Doncs configurar-vos el perfil plenament en català.
Són només 6 breus passos 👇🏼📲✅ pic.twitter.com/FlHYZAEzoN