Tecnologia 5G catalana per pacificar el trànsit

L’empresa vallesana Nextium inicia una prova pilot al Regne Unit per comptar el nombre de passatgers de taxis en temps real

Categories:

Redacció

El sistema de Nextium s'està testejant en els taxis de Bornemouth (Regne Unit)
El sistema de Nextium s'està testejant en els taxis de Bornemouth (Regne Unit) | @BCPCouncil (Twitter)

El 5G és una tecnologia que possibilita una gran varietat d’aplicacions d’ús especialitzat, des de simular l’experiència de compra en un mercat fins a poder realitzar operacions quirúrgiques a distància. Una d’aquestes solucions és la que desenvolupa l’empresa catalana Nextium, un sistema que permet comptar en temps real els passatgers que hi ha dins els vehicles d’una ciutat. Aquesta tecnologia, pensada per poder extreure dades de qualitat amb les quals pacificar el trànsit, s’ha testejat per primera vegada als taxis de la ciutat de Bornemouth (Regne Unit), que disposa d’un districte digitalitzat amb connexió 5G.

La primera prova pilot de la solució de Nextium es basa en el recompte de passatgers dins dels taxis de la ciutat anglesa, de manera que només aquells que tinguin una ocupació mínima puguin accedir a aquelles zones on els vianants tenen prioritat. “Aprofitant la infraestructura del BCP Council, quan el taxi arriba a la zona el dispositiu indica a la xarxa els ocupants que porta i, si supera el llindar mínim d’ocupació, se li permet el pas”, explica el supervisor d’innovació de la companyia, Jordi Vila-Planas.

Posteriorment, Nextium implementarà una segona fase del projecte en la qual ja estan treballant, que implementarà la seva tecnologia en autobusos amb la intenció de “tenir informació en temps real que faciliti la millora de les rutes o detectar pics de demanda per ajustar els recursos necessaris per cobrir-la”. A més a més de controlar l’afluència dels vehicles, la solució també permetrà monitorar dades biomètriques com la freqüència respiratòria, la qual cosa pot, per exemple, activar alertes en cas que el conductor presentés signes de somnolència.

Assentada a Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Nextium va néixer l’abril de 2021 i disposa d’una plantilla de 60 treballadors. A més a més del sistema que estan testejant a Bornemouth, que “va en la direcció de disminuir la contaminació, promoure el transport públic i el car sharing, així com ajudar a reduir el volum de trànsit rodat”, l’empresa treballa en una segona tecnologia centrada en la detecció d’infants dins de vehicles aparcats.

Etiquetes