La Boqueria puja al carro del 5G amb un ‘personal shopper’ en remot

Parlem, Cellnex, Red.es i Lenovo llancen un projecte pilot basat en realitat augmentada i intel·ligència artificial per crear una experiència de compra immersiva

Categories:

Aida Corón

La Boqueria posa a prova la compra en remot amb unes ulleres de realitat augmentades i la xarxa 5G
La Boqueria posa a prova la compra en remot amb unes ulleres de realitat augmentades i la xarxa 5G | Cedida

Anar a comprar al mercat i trobar-se amb una persona equipada amb unes ulleres de realitat virtual fent una mena d’escaneig als productes de la parada podria convertir-se en una escena habitual. Sobretot quan la 5G sigui una connexió massificada. Aquest individu és un personal shopper que, a través de la realitat augmentada, permet a un client experimentar una compra en primera persona des de qualsevol lloc del món. És a dir, sentir que és dins la botiga, però sense moure’s de casa. Una experiència pilot que s’ha posat a prova al mercat de la Boqueria de Barcelona de la mà de Parlem Telecom amb i2CAT, Cellnex, Red.es i Lenovo.

El sistema es basa en la unió de la 5G amb la intel·ligència artificial (IA). Un entrenament previ de la tecnologia permet trackejar els productes a la venda, associar-los a informació com el nom, origen o data de caducitat, entre altres, i mostrar-los en pantalla. Així, quan un comprador obri l’aplicació i visioni l’espai a través dels ulls del personal shopper, veurà desplegar-se una petita caixa amb tots els detalls. Les ulleres estan equipades amb uns sensors que permeten reconstruir la geometria de l’entorn i associar la informació al coneixement del qual disposa la IA en temps real.

Les ulleres identificar les formes geomètriques, les associen al coneixement de la IA i mostren les imatges en temps real al comprador

El software s’ha dissenyat amb una interfície calcada a la d’un programari de videoconferència, ja estès entre la ciutadania després del confinament, que en facilita l’ús. El comprador pot veure’s a si mateix en un quadrat en miniatura a la part inferior, mentre que la major part de la pantalla està ocupada amb les imatges que arriben des del mercat i amb una altra caixa de text per escriure-hi. La comunicació pot ser mitjançant aquest xat –i un petit comandament perquè el personal shopper respongui- o bé per àudio, ja que les ulleres estan equipades amb micròfon i auriculars.

La interfície ha estat dissenyada per a un model concret d’ulleres de realitat virtual, tot i que l’ambició és poder-la traslladar a qualsevol fabricant i, fins i tot, els dispositius mòbils. El principal repte en el desenvolupament ha estat “el reconeixement d’objectes en un entorn dinàmic i on no s’utilitza una transmissió d’àudio i vídeo senzilla, sinó que s’envien alhora senyals i es trackeja per associar la imatge a la informació del sistema”, ha apuntat el director d’Operacions de Parlem Telecom, Manolo Ginart. En aquest projecte concret, les baixes latències de la 5G i l’ús d’una xarxa privada mitjançant els servidors de Lenovo en faciliten la transmissió.

Imatge: Cedida

Limitacions de ‘hardware’ per a una app amb potencial

Les ulleres de realitat virtual emprades tenen un cost que oscil·len es troba al voltant dels 3.500 euros. És un cost elevat, al qual se suma una mida gran i unes mancances encara per resoldre. “Al mercat hi ha moltes ulleres de realitat virtual perquè ja s’utilitzen a casa en els videojocs, però de realitat augmentada és difícil, no trobaràs ningú amb unes ulleres d’aquesta mida pel carrer”, apunta el responsable tècnic del projecte per art d’i2CAT, Gianluca Cernigliaro. El hardware compta amb uns vidres amples que imiten unes ulleres convencionals, però en el seu interior delimiten amb un rectangle de dimensions més reduïdes la part d’imatge que es pot transmetre per la xarxa. “Això és una limitació perquè no pots mostrar tanta informació com voldries, com també cal millorar els dipositius amb més sensors, més definició d’imatge i autonomia de les bateries”, afegeix.

Les dimensions i el cost de les ulleres dificulten la massificació de la realitat augmentada

Una altra de les limitacions es troba en la capacitat de trackejar productes. El pilot s’ha desenvolupat en una sola parada, Olives Francesc, i amb quatre productes diferents. Segons ha apuntat Cernigliaro, “l’aplicació pot identificar més elements, però cal afegir una capa més d’intel·ligència artificial”. El termini per aconseguir-ho podria ser de dos anys, segons ha quantificat.

Exportar el model a tot el comerç

El portador de les ulleres de realitat augmentada podria ser tant el mateix venedor com un treballador especialitzar en venda per al comerç en línia. De la mateixa manera que la tecnologia es troba en fase de desenvolupament, la implementació real encara s’ha de replantejar. Ara bé, els comerciants la reben amb curiositat i bones expectatives: “Hem d’aterrar-ho i veure’n la viabilitat, però a la llarga donarà els seus fruits. Fa quatre dies parlàvem dels marketplaces digitals als mercats i semblava ciència-ficció”. Així ho ha refermat el gerent de l’Associació de Comerciants La Boqueria, Òscar Ubide, que ha recordat el revulsiu generat per la pandèmia i el seu impuls a la compra online. “El producte que més es ven a través de la xarxa és el peix, el qual pensaríem que és el que es ven menys perquè l’has de veure”, ha destacat, “la inèrcia va cap aquí i acabarà sent una opció complementària a la venda presencial”.

Davant el context, la solució està pensada per expandir-la a qualsevol mena de negoci o espai que requereixi assistència en remot.

El poder transformador del 5G

Barcelona compta amb una desena d’espais equipats amb xarxa 5G stand alone –íntegrament amb 5G- i converteix Catalunya “en un indret ben posicionat a Europa”, segons el director global d’Innovació i Estratègia de Productes de Cellnex, Eduardo Fichamann. Un potencial que està en fase de prova a través de sis projectes més englobats en el mateix pilot a Catalunya. En dos d’ells participa Parlem Telecom, que ha invertit prop de 250.000 euros en la proposta per a La Boqueria. L’amplitud de banda i la baixa latència que permeten fins a “un milió de dispositius concentrats en 1 m2 i velocitats que multipliquen per 100 les actuals” són, en paraules del CEO de la companyia, Ernest Pérez-Mas, dues de les característiques que poden ajudar a transformar activitats quotidianes com la compra als mercats.