elKIT.CAT, la clau de la transformació digital a les empreses catalanes

Les Cambres de Catalunya i la Fundació .cat creen una plataforma per identificar agents digitalitzadors del programa europeu que prioritzin el català

Categories:

Redacció

| Marc Mueller (Pexels)

Les Cambres de Catalunya i la Fundació .cat llançat elKIT.CAT, un programa per fomentar la digitalització de les empreses impulsant l’ús de la llengua catalana a través de les ajudes europees del Kit Digital que atorga el govern espanyol. La nova proposta permet cercar proveïdors acreditats per proximitat, servei i idioma, un mecanisme que s’aplicarà per posicionar la llengua com a preferent en la implementació de polítiques digitals dels negocis.

El cercador sorgit de la unió dels ens catalans, més enllà d’oferir l’opció de cercar agents digitalitzars que apliquin el català, presenta una major precisió en la cerca dels proveïdors. Recull més de 2.500 companyies d’arreu de Catalunya i de l’Estat espanyol organitzades per les 10 categories associades a les ajudes. L’objectiu és actualitzar la proposta progressivament per arribar a la segona onada d’ajudes el darrer trimestre del 2022 amb una eina més potent i acurada.

A Catalunya hi ha 260.000 empreses, el que suposa un 18% del total estatal. S’estima que Catalunya hauria de rebre entre 500 i 540 milions d’euros, una injecció de diners que esperen que ajudi a incrementar el nivell de digitalització de les corporacions. Segons les dades del Baròmetre del Sector Tecnològic a Catalunya del Cercle Tecnològic relatives al 2019, menys del 30% de les organitzacions es troba en un estadi avançant i poc més de la meitat, en un d’avançar.

El mercat de venda local i català és altament prioritari per al 66% de les empreses catalanes, segons dades de l’Enquesta de clima empresarial de la Cambra de Comerç de Barcelona, un percentatge que es redueix fins al 45% quan es valora el mercat estatal i fins al 28% en l’internacional. Tanmateix, el català només està present en un 57% de les pàgines web, una xifra força inferior al 80% que registra el castellà.

Si s’analitza l’ús de la llengua per grans sectors d’activitat, es conclou que l’idioma predominant és el castellà, seguit del català, excepte a la indústria. Només un percentatge similar de negocis a la restauració afirmen tenir la web en català i en castellà, respectivament. Concretament, el sector de la restauració és on detecten més pàgines web en català amb un 78,4% dels establiments, seguit de la construcció amb un 62,8%, la resta de serveis (59,1%).

Participen en el projecte, a més de les Cambres de Catalunya i la Fundació .cat, la Plataforma per la Llengua, la Fundació Mobile World Capital, Wiccac, el Cercle Tecnològic, l’Associació d’empreses de Noves Tecnologies de Girona, l’Associació de mitjans d’informació i comunicació, el Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya, la Fundació balear d’innovació i tecnologia, i l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals.