L’Estat espanyol regularà l’ús de ‘loot boxes’

El ministeri de Consum al·lega que les caixes de botí comparteixen moltes característiques amb els jocs d’atzar tradicionals

Redacció

Les caixes de botí són ítems digitals que atorguen una recompensa a l'atzar a canvi de diners
Les caixes de botí són ítems digitals que atorguen una recompensa a l'atzar a canvi de diners | Sameboat (Wikimedia Commons)

El ministre de Consum del govern espanyol, Alberto Garzón, ha anunciat aquest dimecres que el seu departament impulsarà una nova llei que regularà l’ús de loot boxes o caixes de botí a l’Estat espanyol. Aquesta mecànica, habitual en molts videojocs contemporanis, consisteix en un article virtual de pagament que dona recompenses com habilitats, personatges, accessoris o skins (alteracions estètiques de personatges) de manera aleatòria, sense que l’usuari pugui conèixer quin serà el resultat abans d’adquirir-la.

Segons l’Informe sobre addiccions comportamentals 2021 del ministeri de Sanitat, el 20,1% dels estudiants de 14 a 18 anys ha jugat amb diners de manera presencial o en línia durant el darrer any i, d’aquests darrers, el 54,3% ho ha fet a través de videojocs. “Un sistema tan particular com el de les loot boxes és on s’han introduït característiques molt similars a les dels jocs d’atzar tradicionals”, ha assenyalat Garzón aquest matí en una jornada dedicada als reptes de la indústria. El ministre ha comparat ambdues disciplines al·legant que “comparteixen l’aleatorietat o l’atzar en el resultat, costa diners activar el mecanisme i el premi té un valor avaluable”.

El titular de Consum ha remarcat la intenció de “fer la millor llei possible per a la protecció del conjunt dels consumidors i de les persones que juguem a videojocs”, però no ha concretat els continguts ni els terminis de la normativa. Garzón sí que ha destacat que serà una llei “pionera a Europa”, malgrat que països com el Regne Unit, Bèlgica o els Països Baixos ja compten amb regulacions al respecte. De fet, Diablo Immortal, videojoc de Blizzard Entertainment per a mòbils que es llançarà el pròxim 2 de juny arreu del món, no ho farà ni a Bèlgica ni als Països Baixos per no complir amb la normativa de sengles estats.

Etiquetes