El Govern posa data al desplegament total de la T-Mobilitat: “Finals de 2024”

El sistema de transport públic català s’acomiadarà de les targetes de cartó a la tardor de 2023

Categories:

RedaccióACN

La T-Mobilitat substituirà totes les targetes analògiques de l'actual sistema de transport públic català
La T-Mobilitat substituirà totes les targetes analògiques de l'actual sistema de transport públic català | ATM

Després de més de sis anys de retards en la seva instal·lació, el Govern de la Generalitat preveu que la T-Mobilitat, el nou sistema de mobilitat integrat a tot Catalunya amb una única targeta digital, estigui totalment operativa “a finals del 2024”, segons ha assegurat el secretari general de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font. Prèviament a aquesta data, “cap a la tardor del 2023”, serà quan es dugui a terme “l’apagada analògica”, és a dir, la retirada de tots els tiquets de cartó sense xip que encara s’utilitzen al sistema de transport públic català.

Actualment, la T-Mobilitat ja està en marxa als 36 municipis de l’AMB, i el Govern calcula que el seu ús s’estendrà a totes les corones metropolitanes “a finals del 2022 o principis del 2023”. En aquest sentit, el Departament de Vicepresidència va licitar divendres passat per un import de 21,6 milions d’euros les màquines validadores de la T-Mobilitat que s'hauran d'instal·lar a busos interurbans, busos urbans, estacions de Rodalies i estacions d'FGC d'arreu de Catalunya.

Més enllà de la digitalització del sistema, la gran “revolució” de la T-Mobilitat serà el canvi de pagament, ja que s’abandonaran les quotes per zones per implementar un sistema basat en quilòmetres recorreguts i freqüència d’ús, amb bonificacions per llargada i assiduïtat. "Hi haurà una zona zero del teu entorn amb tarifa plana, que calculem que serà uns 10 quilòmetres a la rodona, i el preu anirà pujant progressivament a mesura que facis quilòmetres amb transport públic", ha detallat Font, que ha volgut deixar clar que es pagarà pel trajecte entre dos punts en línia recta.

En paral·lel a la instal·lació del maquinari, el Govern anirà integrant les comarques que actualment no estan a les ATM de Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona o Terres de l'Ebre. D'aquesta manera, al llarg d'aquest any s'integrarà l'Alt Pirineu amb Lleida, el Solsonès amb Barcelona i la Garrotxa amb Girona. De cara al 2023, serà el torn de l'Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva d'integrar-se amb l'ATM Girona. "De fet, calculem que aquestes comarques veuran reduït un 40% el preu del transport públic amb la integració", ha assenyalat el secretari general de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.