La web de la T-Mobilitat reobre després de més de dos mesos tancada

L’ATM va bloquejar l’accés al portal després d’un problema de ciberseguretat que va deixar al descobert les dades de 2.000 usuaris

Categories:

Redacció

Els responsables de la targeta han analitzat la bretxa de seguretat i han canviat el sistema d'autentificació del web
Els responsables de la targeta han analitzat la bretxa de seguretat i han canviat el sistema d'autentificació del web | TMB

L’Autoritat de Transport Metropolità (ATM) ha tornat a permetre l’accés en línia a la pàgina web de la T-Mobilitat dos mesos i mig després de tancar-la per un error informàtic que va deixar al descobert les dades personals de 2.000 usuaris. Durant el temps en què la pàgina ha estat bloquejada, l’entitat pública ha realitzat una anàlisi del problema juntament amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya per determinar les causes de la fuita de dades.

El president de la T-Mobilitat, Ramon Bacardí, va apuntar en una entrevista a El País que la situació es devia a “un error molt ximple”, i que al cap de 10 minuts de detectar-lo l’empresa ja va actuar per solucionar-lo. Bacardí assegura que les dades que es van filtrar era “informació molt bàsica”, només els noms i cognoms de les persones registrades, però que el fet de ser un projecte públic ha comportat una anàlisi més exhaustiva de la situació. Entre els canvis aplicats destaca el sistema d’accés al portal, que incorpora amb un nou mètode d’autentificació a partir d’usuari i contrasenya.

La bretxa de ciberseguretat ha trastocat els terminis del desplegament de la T-Mobilitat, que a principis d’octubre va obrir una fase de proves del nou sistema de mobilitat per als 36 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Durant el temps en què el portal web ha estat tancat, l’ATM permetia seguir donant-se d’alta al sistema de manera presencial des del seu punt d’atenció d’Hospitalet de Llobregat, tot i que la targeta també es podia adquirir a través de JoTMBé, la plataforma digital de compra de títols de transport de TMB. Actualment, els usuaris tornen a poder registrar-se a través del web. La T-Mobilitat es pot emprar en dos formats: a través de la targeta física, que té un cost de 4,50 euros i es pot demanar presencialment o en línia, o a través de l’app oficial per a mòbils, descarregant una funcionalitat extra per 1 euro compatible amb els telèfons Android que incorporin tecnologia NFC.