Barcelona instal·la etiquetes intel·ligents a la xarxa de metro i autobús per millorar-ne l’accessibilitat i oferir continguts

TMB connecta les ddTags amb NaviLens i TMB App per ajudar els usuaris a orientar-se a les estacions i parades, i donar informació d’actualitat i cultural

Categories:

Redacció

Barcelona és la primera ciutat a introduir les etiquetes intel·ligents a la xarxa de metro i autobús
Barcelona és la primera ciutat a introduir les etiquetes intel·ligents a la xarxa de metro i autobús | TMB

Barcelona s’ha convertit en la primera ciutat a disposar en tota la xarxa d’estacions de metro i parades d’autobús d’etiquetes intel·ligents per distribuir continguts i millorar l’accessibilitat de persones amb discapacitat visual. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha completat la implantació de les conegudes com ddTags, que permeten interactuar digitalment amb els usuaris mitjançant qualsevol telèfon mòbil connectat a internet.

Amb un format similar al dels codis QR, les 9.100 etiquetes repartides per la ciutat es poden localitzar en els cartells identificatius de les línies i en els panells d'informació de les parades d'autobús, als accessos a les estacions de metro, vestíbuls, zones de venda, validadores de bitllets, escales, ascensors i andanes.

NaviLens ajuda les persones amb discapacitat visual a usar el transport públic | TMB

Per facilitar-ne la cerca, l’aplicació NaviLens permet capturar les ddTags sense saber-ne el lloc exacte on es troben i oferir informació com el nom i el codi de la parada, les línies que hi passen, la destinació, el temps previst d'arribada o les possibles alteracions del servei, entre altres.

El sistema de marcadors interactius per a l’accessibilitat, desenvolupat per la firma tecnològica Neosistec, ha obtingut diversos premis. TMB va guanyar el 2019 el de l'Associació Llatinoamericana de Metros i Subterranis (Alamys) com a promotor del millor projecte comunitari.

Continguts d’actualitat i cultura

Les etiquetes intel·ligents també es poden sincronitzar amb la funció Go de TMB App per oferir continguts geolocalitzats. A més de la informació relativa al funcionament de la xarxa de transport públic, el sistema també incorpora titulars i notícies d’actualitat, audiollibres, l’agenda de Barcelona, exercicis per practicar l’anglès o recordar fets històrics, promocions i recompenses del programa de punts JoTMBé.