Elon Musk es fa amb el 100% de Twitter

El magnat ha pagat 41.000 milions d’euros i promet noves característiques per “desbloquejar el potencial” de la xarxa social

Redacció

Elon Musk, fundador de Tesla i SpaceX, és el nou propietari de Twitter
Elon Musk, fundador de Tesla i SpaceX, és el nou propietari de Twitter | Daniel Oberhaus (2018)

Ja és oficial. Tres setmanes després de convertir-se en el màxim accionista de la companyia, Elon Musk ha tancat un acord per comprar el 100% de les accions de Twitter per 41.000 milions d’euros (44.000 milions de dòlars, a un preu de 54,2 dòlars l’acció). Malgrat que inicialment la direcció de l’empresa va negar-se a la compra, el compromís de Musk per cercar inversors ha acabat convencent als seus gestors i, a conseqüència d’aquest moviment, la companyia deixarà de cotitzar a borsa.

“Espero que fins i tot els meus pitjors crítics romanguin a Twitter, perquè això és el que la llibertat d’expressió significa”, ha expressat el magnat al seu compte personal. “Vull fer Twitter millor que mai amb noves característiques, fent que els algoritmes siguin de codi obert per millorar la confiança, vencent als bots de contingut brossa i autentificant tots els humans. Twitter té un gran potencial i espero poder treballar amb la companyia i la comunitat d‘usuaris per desbloquejar-lo”, ha escrit en un tuit posterior.

Quins canvis podem esperar?

Les declaracions d’Elon Musk deixen entreveure els plans que el magnat sud-americà té per la companyia que des d’avui controla totalment. Alguns dels canvis que vol aplicar els ha anat mencionant en els darrers mesos: la inclusió d’una opció per modificar tuits, en què l’empresa ja treballa, l’alliberament de l’algoritme en el qual es basen les recomanacions de Twitter en format de codi obert i la defensa a ultrança de la llibertat d’expressió són alguns dels trets més esperats.

Trobem més pistes en una recent xerrada TED que va protagonitzar Elon Musk. En aquesta exposició, el nou propietari de Twitter especificava que calia publicar l’algoritme de Twitter a Github, “com succeeix amb Linux i Signal”, i també es mostrava poc inclinat a mantenir els bloquejos permanents que la plataforma ha aplicat a determinats usuaris (el cas més famós, el de Donald Trump): “Crec que les suspensions temporals són millors que les prohibicions permanents”.

El fundador de Tesla i SpaceX també s’ha mostrat molest amb la introducció de NFT com a imatges de perfil, tot i que l’interès de Musk en el món de les criptomonedes pot implicar no una supressió d’aquesta característica, sinó una variació del seu funcionament. Actualment, aquesta opció és exclusiva per als membres de Twitter Blue, una subscripció de pagament sobre la qual el magnat també s’ha pronunciat en diverses ocasions, mencionant que caldria rebaixar-ne el preu de la quota i eliminar totalment la publicitat per als seus usuaris.