Espanya lidera l’atur tecnològic de la Unió Europea
Només un 82% dels professionals TIC té feina a l’Estat espanyol, un percentatge 10 punts inferior a la mitjana europea
Categories:
La manca de talent qualificat és un dels missatges més recurrents transmesos per l’ecosistema empresarial del sector TIC, davant les dificultats que al·leguen a l’hora de cobrir posicions. Tanmateix, aquesta situació contrasta amb el fet que Espanya és l’estat amb l’atur tecnològic més elevat d’Europa, amb 73.600 de professionals amb competències TIC sense feina, segons denuncia un estudi elaborat per la Unió General de Treballadors (UGT). Aquesta xifra col·loca Espanya en el top 3 de països de la Unió Europea amb una taxa d’ocupabilitat del sector més baixa, del 81,9%, només per darrere de Grècia i Montenegro.
L’alta desocupació contrasta amb una oferta de professionals que creix any rere any, d’acord amb UGT. Segons l’índex d’Economia i Societat Digital (DESI) de la Comissió Europea, el nombre de graduats en matèries TIC a l’Estat espanyol supera el 4,2% del total, una xifra que col·loca Espanya per davant de França (3,6%), Països Baixos (3,1%), Suïssa (2,7%) o Itàlia (1,3%), entre altres. Això implica que el país és capaç de subministrar un flux constant de talent tecnològic, però no tant de retenir-lo: la fuga a l’estranger de graduats en Física (13%), enginyeries (12%), matemàtiques (10%) o informàtica (8,2%) és superior a la mitjana de graus (7,4%), d’acord amb l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
Per l’organització sindical, una de les causes d’aquest suposat desequilibri entre demanda i oferta es deu a la sobreestimació que la Comissió Europa ha fet en els darrers anys sobre la necessitat de llocs de treball amb competències tecnològiques. En el seu informe, UGT qüestiona les múltiples prediccions sobre professions “que encara no existeixen” i ho compara amb les dades recaptades per l’INE, que el tercer quadrimestre de 2021 registrava únicament 6.639 vacants en l’àmbit de la informació i les comunicacions, mentre que les dades del SEPE de 2020 comptabilitzaven més de 50.000 persones amb formació tecnològica a l’atur.
Una altra de les problemàtiques que l’estudi identifica són els baixos sous que cobren els professionals STEAM. D’acord novament amb l’INE, al voltant del 20% dels graduats en Matemàtiques i Estadística, Informàtica i diverses enginyeries no arriben als 700 euros mensuals en el seu primer contracte, que en el 23,7% dels casos és de pràctiques i en el 23,1%, temporal. UGT també ha volgut comparar els salaris mitjans a l’Estat espanyol de les vuit professions tecnològiques més demandades amb la remuneració equivalent a altres països, i les xifres són clares: en el cas del desenvolupador de software, els professionals cobren un 127% més a Londres, un 64% més a París, un 102% més a Berlín i un 240% més a Nova York que si desenvolupessin la mateixa feina a Madrid.