El Govern espanyol impulsarà un PERTE d’11.000 MEUR centrat en els microxips i els semiconductors

Pedro Sánchez assegura que Espanya “no perdrà la cursa de la tecnologia més avançada”

RedaccióACN

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a l'arribada d'una reunió amb el Consell Europeu
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a l'arribada d'una reunió amb el Consell Europeu | Consell Europeu

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat un nou Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) sobre microxips i semiconductors amb una inversió pública d'11.000 milions d'euros. En la inauguració del fòrum Wake up Spain organitzat pel diari El Español aquest dilluns al matí, Sánchez ha explicat que s'aprovarà pròximament amb l'objectiu de situar l'estat espanyol "a l'avantguarda" i d'atraure "importants inversions" en un àmbit que té "una importància geoestratègica mundial".

"Espanya no perdrà la cursa de la tecnologia més avançada", ha expressat el cap de l’executiu espanyol. Sánchez ha recordat que el seu govern ja ha aprovat 9 PERTE que preveuen mobilitzar 56.000 milions d’euros entre inversió pública i privada, dels quals 19.000 milions són dels fons europeus. "Són una eina fonamental per reindustrialitzar el nostre país", ha defensat. El president espanyol ha fet balanç de l'ús dels fons europeus en els últims nou mesos i ha detallat que fins ara s'han obert 1.612 convocatòries, se n'han resolt 524 per un import de 8.552 milions d’euros i hi ha 11.486 projectes assignats.

La indústria dels microxips es troba actualment dominada per països asiàtics, en especial Taiwan, que concentra el 63% de la producció d’aquests materials, clau per moltes de les tecnologies del nostre dia a dia. Actualment, Europa només fabrica el 9% dels semiconductors que hi ha a escala global, però la Comissió Europea s’ha proposat elevar aquesta xifra fins al 20% de cara al 2030. Per fer-ho, l’executiu continental invertirà el 20% dels fons Next Generation en un pla de disseny i fabricació de microxips arreu del territori.