Europa vol ser proveïdor de xips abans del 2030

La CE dissenya un pla per impulsar la fabricació de microelectrònica a les seves fronteres i ser-ne el proveïdor d’una cinquena de la producció mundial

Redacció

Europa vol deixar de dependre de la producció de xips de l'exterior
Europa vol deixar de dependre de la producció de xips de l'exterior | Cedida

La pandèmia provocada pel coronavirus ha agreujat la manca de producció pròpia de productes de microelectrònica a Europa. Aquesta situació ha fet que la Unió Europea incrementi esforços en el disseny d’una pla per a la creació de xips en les seves fronteres i així reduir la dependència de l’exterior. El full de ruta traçat, anomenat Digital Compass, s’ha marcat com a objectiu arribar al 2030 amb la unió dels 27 com el proveïdor d’una cinquena part dels microxips de la indústria tecnològica a escala mundial.

El lideratge del sector es troba en mans de l’Àsia, que aglutina el 70% de la producció, seguida dels Estats Units amb un 22%. Actualment, la producció europea suposa només el 8% del producte que es comercialitza. La manca de protagonisme en l’àmbit es deu a la falta d’infraestructures per a la fabricació de la tecnologia. Al capdavant es poden trobar Bosch, companyia de referència en el subministrament de xips per a la indústria automotriu, o ASML, amb un pes important en la maquinària fotolitogràfica. Però són pocs noms davant de gegants com NXP Semiconductors, Infineon o ST Microelectronics que recorren a proveïdors asiàtics per cobrir la demanda de recursos.

Els xips dels fons Next Generation

Un dels principals defensors del sector és el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, qui està convençut que “Europa té capacitat per diversificar i reduir la dependència sense deixar de ser obert”. Tanmateix, és conscient que es tracta d’un repte a gran escala que demana “establir plans ambiciosos, des del disseny dels xips fins a la fabricació avançada que evoluciona caps als nodes de dos nanòmetres per diferenciar-nos i ser líders en les cadenes de valor més importants”. La CE s’ha marcat una inversió de 135.000 milions d’euros, un 20% dels fons Next Generation, destinats a finançar el pla.

Una altra possible via per desenvolupar el sector, segons assenyala Bloomberg, seria negociar amb socis com TSMC i Samsung. Amb aquesta estratègia se seguirien les passes dels EUA, que el 2020 va tancar un acord amb la primera companyia per instal·lar una planta a Arizona amb una inversió total de 12.000 milions de dòlars fins al 2029. D’aquesta manera, no només ha reforçat el seu paper com a productor de tecnologia, sinó que ha permès a les empreses nord-americanes adquirir material local.

Més producció ‘tech’ a Europa

Els xips són només una part dels plans d’expansió del sector tecnològic a la UE. El desplegament d’una indústria al voltant de la computació quàntica, la intel·ligència artificial, el 5G i el blockchain també formen part de l’Europa com a potència TIC a la qual aspira l’Europarlament.

Entre els plans que ja tenen data, s’aspira a assolir el 2030 amb totes les llars connectades amb 5G i accés a altes velocitats d’internet, i construir el primer ordinador quàntic a Europa en un termini màxim de cinc anys.