La robòtica col·laborativa, la “nova informàtica” del segle XXI
El sector creix amb amb un ritme superior al d’abans de la pandèmia, però té dificultats per treballar amb pimes
Categories:
La robòtica col·laborativa ha notat un impuls durant la pandèmia, creixent gairebé cinc punts per sobre que la convencional el 2020. La seva presència a Catalunya es veu reforçada per la potència del sector automòbil i, segons dades d’ACCIÓ, ja hi ha 147 empreses que treballen amb robòtica plenament, amb una facturació anual vinculada de 460 milions d'euros i 2.000 llocs de treball. "Actualment, la informàtica és una eina que utilitzem tots a escala d'usuari i que ens permet fer-nos molt més fàcil el dia a dia amb les nostres feines, el nostre treball i el nostre lleure. Amb la robòtica està passant el mateix", assegura el mànager a Espanya i Portugal d'Universal Robots, Jordi Pelegrí.
La companyia danesa va començar a desenvolupar els primers robots col·laboratius, també coneguts com a cobots, el 2008, i des d’aleshores el sector no ha deixat de créixer. En els últims deu anys, s'han registrat creixements sostinguts d'entre el 25 i el 30% anual, que encara s'han accentuat més després de la pandèmia, amb un increment del 40%. Aquest èxit es deu a la seva facilitat d’ús i compatibilitat amb els operaris de les fàbriques, que poden treballar conjuntament amb les màquines mentre aquestes s’encarreguen de les tasques més repetitives. "No cal ser un gran expert en la tecnologia" per fer-los servir, defensa Pelegrí.
Les empreses catalanes que treballen amb robòtica col·laborativa facturen 460 milions d'euros i donen feina a 2.000 persones
Aquest augment de la xifra de negoci també s'ha traslladat a empreses catalanes. Una d’elles és Vicosystems, que es dedica a subministrar cobots i a oferir formació. L’empresa assentada a Sabadell ha experimentat un "increment important" d'activitat i ara ja compta amb 300 clients regulars.
El potencial per explotar de les pimes
Si bé el creixement de la robòtica col·laborativa és ja una realitat, és un tipus de tecnologia que encara depèn molt de les grans corporacions. Les empreses del sector asseguren que el potencial d'aquest nou concepte de robòtica és especialment rellevant per un país de pimes com Catalunya, amb més d'un 99,8% d'empreses de menys de 250 treballadors. Tanmateix, tot i la reducció de costos que suposa pel fet de dependre de dispositius més petits, el percentatge de pimes que inverteixen en cobots "és molt baix", segons el director general de Vicosystems, Juan José Coronado.
En el cas de l'empresa amb seu a Sabadell, tan sols entre un 15% i un 20% de les pimes amb qui contacten aposten per fer una inversió. Coronado ho atribueix a la por a dedicar recursos "sense coneixement del producte". "Tenim molta feina per fer, però hem de tenir tot el suport perquè les pimes ho coneguin", afegeix.
Menys d'un 20% de les pimes amb què contacta Vicosystems aposten per la robòtica col·laborativa, un fet que atribueixen al desconeixement del producte
El mercat laborat postautomatització
Una de les grans pors que genera l’expansió de la robòtica i l’automatització és la pèrdua de llocs de treball i el conseqüent augment de la taxa d’atur. En aquest sentit, s'estima que en els pròxims cinc anys es podrien automatitzar el 2% dels 800 milions de llocs de treball de la indústria de manufactura que fan feines repetitives, segons Pelegrí. El directiu d'Universal Robots insisteix que la tendència en la indústria és la de donar un "valor afegit molt més gran als operaris que treballen amb el sector manufacturer" i, a la vegada, "automatitzar les feines que són més repetitives, més tedioses i que també ergonòmicament són complexes per a un operari".
Traslladant-ho a Catalunya, assegura que "es requereixen molts professionals per modernitzar" un sector manufacturer amb 4.000 treballadors i que un dels reptes "fonamentals" del sector és trobar professionals. És per això que el mànager d’Universal Robots ha fet una crida a les administracions a reforçar els estudis de formació professional i a adaptar-los a les noves demandes de la indústria.