Director general de l’Advanced Factories

Automatitzar i robotitzar, l’equació per a una indústria més competitiva i local

“Industrialitzar el país i canviar el model a les pimes només serà possible amb l’automatització i la robòtica"

Ja fa anys que sentim a parlar de la quarta revolució industrial. I no és d'estranyar amb la ràpida aparició de noves tecnologies 4.0 que estan transformant l'economia i la indústria: IIoT, big data, cloud computing, fabricació additiva, visió artificial, robòtica col·laborativa... De totes aquestes solucions ja se'n parlava l'any 2016, convertint la indústria 4.0 en una evolució de la tecnologia. Ara bé, l'aparició de la intel·ligència artificial i tots els canvis que comporta ha canviat completament la manera d'entendre la tecnologia i ha provocat que realment ens trobem de ple en una autèntica revolució industrial.

Abans es deia que la competitivitat del sector industrial es basava en baixos costos laborals. L'aposta per un ús intensiu de mà d'obra en la indústria i no per una manufactura avançada va obligar a deslocalitzar la producció en els països del sud-est asiàtic. Això va servir perquè un país com la Xina es convertís no només en la fàbrica del món, sinó perquè desenvolupés grans centres d'innovació invertint grans quantitats de diners en liderar la transformació industrial a través de la tecnologia o la intel·ligència artificial. A més a més, aquesta deslocalització de la producció va incrementar als costos logístics i, especialment, l'impacte en el canvi climàtic.

“La deslocalització va fer que la Xina desenvolupés grans centres d'innovació invertint grans quantitats de diners en liderar la transformació industrial a través de la tecnologia”

Davant aquesta situació, sorgeix la imperativa necessitat de relocalitzar les fàbriques i recuperar la producció de proximitat. No només per reduir la petjada de carboni que una producció en tercers països pot suposar, sinó també perquè on es fabrica es genera el coneixement, es generen nous llocs de feina, i s'atrauen grans inversions en recerca i desenvolupament.

Actualment, el PIB industrial a l'Estat espanyol és del 16%, però hauríem d'aspirar a diversificar prou la nostra economia en l'àmbit industrial,per arribar a ser tan competitius com altres països europeus com Alemanya. Els Fons de Recuperació Next Generation de la Unió Europea són, probablement, la nostra darrera oportunitat per pujar al tren de la competitivitat industrial. Però industrialitzar el nostre país i fer una aposta determinant per desenvolupar un canvi de model productiu a les nostres pimes industrials només serà possible si apostem per criteris objectius com l'automatització i la robòtica industrial.

La robòtica serà la indústria tractora de finals d'aquesta dècada, juntament amb l'electrònica. Segons els estudis, en els pròxims 5 anys l'increment de robots serà d'entre el 30 i el 40%, especialment en l'àmbit de la robòtica de servei. No obstant això, som un país de pimes i moltes de les petites i mitjanes empreses del nostre teixit empresarial no tenen la capacitat que tenen les grans empreses per invertir en robòtica.

"La robòtica serà la indústria tractora de finals d'aquesta dècada, juntament amb l'electrònica"

Davant aquesta situació, Advanced Factories i l'Asociación Española de Robótica (AER) hem impulsat una iniciativa conjunta anomenada Robot Start Pyme que té com a finalitat ajudar a les petites i mitjanes empreses del nostre país a adquirir el seu primer robot. Un programa que es presentarà en exclusiva del 29 al 31 de març a l'Advanced Factories per afavorir la iniciació a la robotització de les pimes industrials.

La nostra economia la fan les pimes, ajudar a incrementar la seva productivitat hauria de ser prioritari per sumar capacitats tecnològiques com a regió industrial.