Dues de cada tres persones utilitzen més el mòbil que abans de la pandèmia
Els adolescents són el col·lectiu amb un ús més intensiu del telèfon per evitar l’avorriment
Categories:
L’ús intensiu de les tecnologies durant el confinament ha deixat com a resultat una societat més connectada. Segons un estudi elaborat per GAD3 i Empantallados.com, dues de cada tres persones utilitzen més el telèfon mòbil que abans de la pandèmia. El col·lectiu amb més activitat en aquesta mena de dispositius és el dels adolescents, on el 68% ha presentat una major dependència tecnològica. En el cas dels pares i tutors, el 64% reconeix emprar-lo més assíduament que abans de l’esclat de la covid-19.
El principal focus dels pares se centra en l’addicció que, afirmen, tenen els seus fills. “Les pantalles ofereixen un remei immediat davant l’avorriment”, apunta l’informe, “es queixen que es tracta d’una generació amb menys capacitat per fer front a la frustració”. El 84% dels enquestats entre 14 i 17 anys assegura que recorre al telèfon per no avorrir-se, tot i que un 36% dels joves indica que prefereix els videojocs abans que el mòbil.
Eina de felicitat i evasió
El 43% dels adolescents troba en les plataformes digitals un espai on viure com en una “muntanya russa de les emocions” i prop de la meitat considera que són una ajuda per ser més feliços i evadir-se de la realitat. Els videojocs es posicionen en segon lloc com a eina de confort i entreteniment (59%), seguits de les xarxes socials (52%). El 75% dels joves també recorre a internet per cercar videotutorials que els ajudin a adquirir nous coneixements.
En aquest sentit, l’estudi recomana dissenyar una estratègia pedagògica a les aules i a les llars on es fomenti un ús de les pantalles enfocat al “per què o promoure altres activitats” que generin “emocions intenses” que no puguin ser substituïdes pels aparells electrònics.
Una arma de doble fil
Malgrat que el 94% dels pares afirma que els dispositius electrònics seran importants en el futur professional dels joves, veuen amb preocupació els nous hàbits de consum dels canals digitals. El 65% així ho assenyala, amb l’argument que les pantalles i les xarxes són “una amenaça per a l’autoestima dels adolescents”. Per la seva banda, els menors consultats per a l’estudi consideren que la dependència és relativa. El 78% creu que els seus progenitors exageren.
Tot i les reticències de les tecnologies en la vida dels joves, el 85% dels adults reconeix que mira pel·lícules i sèries o juga a videojocs en família per generar debat i reflexió que ajudi en l’educació dels fills. A més a més, el 59% reconeix que l’aplicació del teletreball ha estat una ajuda per a la conciliació i per estar més unit als menors que abans del confinament.