Un estudi lleidatà demostra la relació entre la personalitat i l’ús problemàtic dels mòbils

La recerca de l’UdL i l’IRBLleida assenyala que la relació és més forta entre els joves i les dones de totes les classes socials

Categories:

ACN

L'ús problemàtic dels mòbils pot generar malestar personal o conflictes familiars
L'ús problemàtic dels mòbils pot generar malestar personal o conflictes familiars | Priscilla Du Preez / Unsplash

La baixa autoestima, l’ansietat, l’agressivitat o la necessitat d’aprovació social són alguns dels trets de personalitat que condueixen cap a un ús problemàtic i abusiu dels telèfons mòbils, d’acord amb un estudi liderat per la Universitat de Lleida (UdL) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). Els resultats de la investigació apunten que aquesta tendència és més notòria entre la gent jove i les dones de totes les classes socials. L'estudi s'ha publicat a la revista 'Current Psychology' i s'ha efectuat mitjançant uns qüestionaris amb una mostra de 1.562 persones, de 18 a 90 anys.

Les conclusions de la recerca confirmen la forta relació entre els trets de personalitat com la baixa autoestima, l'ansietat, l'hostilitat, els canvis d'humor, la necessitat d'aprovació social, l'autocontrol, l'agressivitat o la recerca de sensacions emocionals fortes amb l'ús problemàtic del telèfon intel·ligent. Aquests comportaments també s’han identificat en altres trastorns addictius, com el joc patològic, l’ús de substàncies tòxiques o les addicions alimentàries. L’estudi també apunta que aquesta tendència afecta negativament a la productivitat laboral.

"Alguns dels símptomes psicopatològics relacionats amb l'ús problemàtic del telèfon intel·ligent són socials i generen conflictes i enfrontaments familiars, pèrdua d'interès en altres activitats o malestar personal”, ha remarcat catedràtic de la Universitat de Lleida i responsable del grup de recerca Neurocognició, psicobiologia de la personalitat i genètica de la conducta, Anton Aluja. Altres conseqüències de l’ús abusiu dels mòbils són la dificultat per controlar la necessitat d'estar connectat i els sentiments d'irritabilitat. L’expert recomana "prestar especial atenció a la prevenció tractament en programes escolars de prevenció de comportaments tan addictius".

Etiquetes